avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... convocarea la conciliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

convocarea la conciliere

buna ziua!
in cazul in care convocarea la conciliere s-a facut dar nu exista confirmare de primire sau o dovada ca partea somata a primit convocarea ce prevede legea?
obliga in vreun fel la incercarea de contactare a persoanei ?
se poate face chemarea in judecata fara respectarea termenului de 30 de zile conf art 720 cod procedura civila sau daca e acceptata cererea se pote considera eroare de procedura?
multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 19:09, 18 Februarie 2012
Trebuie sa trimiteti convocarea prin posta cu confirmare de primire sau prin agent procedural si trebuie respectat termenul legal.
eu am fost citata cu confirmare de primire dar nu mai stateam la acea adresa si nu am stiut si am fosta data in judecata la 24 de zile de la data de la care s-a trimis convocarea.
nu aveau obligatia sa se asigure ca am primit convocarea?
Nu, vor face dovada ca v-au comunicat invitatia la conciliere prin confirmarea postala a scrisorii. Ca dvs. nu ati primit-o din anumite motive nu poate constitui un avantaj in favoarea dvs.
Art. 720^1 prevede:
"In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa."
Daca doriti cu adevarat solutionarea litigiului este indicat sa apelati la procedura medierii. Contactati un mediator, incheiati contractul de pregatire a medierii (de regula este gratis sau maxim 50 lei atat cat sa acopere cheltuielile cu citarea partii), acesta se va ocupa de invitarea partii la mediere. Daca partea refuza solutionarea prin mediere se va incheia un proces verbal care va va folosi in instanta pentru probarea procedurii prealabile. Marele avantaj este daca accepta medierea intrucat statistica arata ca 95% din cauzele supuse medierii se solutioneaza, doar in 5% din cazuri nu se ajunge la un acord sau se ajunge la un acord partial.
Acordul de mediere incheiat se consfinteste printr-o hotarare de expedient care va fi titlu executoriu. Astfel veti evita sresul unui proces, durata de dolutionare fiind cu mult mai redusa, cheltuielile fiind de asemenea minime si veti beneficia si de confidentialitate, sedinta de mediere nefiind publica precum sedintele de judecata.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre convocare si convocare la conciliere? Lumy_lex Lumy_lex Buna ziua, sunt jurist de o saptamana si nu prea inteleg ce mi se cere (colegele nu prea imi explica, nu au rabdare). As dori sa imi spuneti diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila zerognost zerognost Litiu intre doua firme. Se va introduce actiune in instanta. Care e procedura prealabila: 1. ajunge doar concilierea directa? sau 2. e obligatoriu ca un ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii gabrieladina gabrieladina am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si\"CU MENTIUNEA ... (vezi toată discuția)