avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager anulat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager anulat

acum 7 ani am cumparat un apartament cu ajutorul parintilor si a socrilor, mi-au dat o parte din bani.ei mi-au pus conditia cu uzufruct viager.acum eu vreau sa ma mut in alt oras.eu nu am relatii bune cu parintii mei iar fratii mei m-au amenintat ca-mi vand apartamentul.socrii mei au spus ca semneaza dar parintii mei nu vor.ce intrebari am eu , daca puteti sa ma ajutati:
1.pot vinde sau inchiria aprtamentul fara acordul parintilor.
2.au fratii vreun drept asupra apartamentului meu.
eu oricum vreau sa plec din oras sunt cadru militar si m-am mutat cu serviciul .acum problema mea este daca nu pot sa-l vand macar sa-l inchiriez.
Cel mai recent răspuns: Cristian Baciu , 18:06, 9 Noiembrie 2008
Fiind rezervat si inscris dreptul de uzufruct viager in favoarea parintilor nu puteti vinde acest apartament fara acordul lor.
Fratii nu au niciun drept asupra apartamentului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principalul drept al nudului proprietar este dreptul de a dispune de bun. În cazul înstrăinării, noul proprietar este ţinut să respecte dreptul uzufructuarului care îi este opozabil.
dar sa-l inchiriez este posibil?
cum pot scapa de clauza aceasta de uzufruct viager?

În principiu, nu aveţi dreptul de a închiria şi de a încasa chiria. Aceste drepturi sunt ale uzufructuarilor.

Totuşi, dacă, faptic, dumneavoastră sunteţi cel care stăpîneşte apartamentul (înţeleg că, formal, uzufructul a fost doar o măsură de garanţie luată de părinţi şi socri) şi dacă uzufructuarii nu se opun, nimic nu v-ar împiedica să-l daţi în chirie.

Uzufructul încetează, printre altele, prin renunţarea uzufructuarului la dreptul său. Deci, va trebui să-i convingeţi să renunţe la dreptul de uzufruct. Altfel, dacă a fost instituit ca uzufruct viager, el se va stinge la moartea ultimului dintre uzufructuari.

Liviu S.Bordaş
MULTUMESC MULT DE SFATURI

Alte discuții în legătură

Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau intretinere RalucaDimian RalucaDimian Buna seara , As dori un sfat, va rog, in legatura cu urmatoarea problema : O cunostinta de-a mea (el nu este roman , are rezidenta permanenta aici in ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)