avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau intretinere

Buna seara ,

As dori un sfat, va rog, in legatura cu urmatoarea problema :

O cunostinta de-a mea (el nu este roman , are rezidenta permanenta aici in Romania si nu suntem rude insa avem aceleasi domiciliu , aceeasi adresa pe buletin ) doreste sa-mi lase casa lui, urmand sa facem un contract de v-c cu uzufruct viager.
Problema este urmatoare, sunt permise urmatoarele clauze in contract , sau atasate ca si conventii la respectivul contract ??
Precizez ca doreste sa lase casa doar in urmatoarele conditii:

1. Sa nu am dreptul sa-l vand cuiva decat dupa deces.(decat cu acordul dumnealui).
2. Sa nu-l pot inchiria.
3. In cazul decesului meu, proprietatea sa-i revina lui (automat si integral), fara vreun drept din partea familiei mele (mama, sora).
4. Sa nu-i afecteze in vreun fel in cazul in care eu in viitor voi avea vreun debit catre banca .
5. Doreste ca asupra acestui apartament sa nu aiba vreun drept familia mea sau a lui (are o fiica in strainatate )

Care dintre clauzele mai sus amintite pot fi sau nu trecute ??
Si, care ar fi o alta varianta , in care putem folosi aceste clauze , dar , repet sa nu poate sa-mi atace nimeni acest contract ??

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs !

Cu stima/ Raluca

Cel mai recent răspuns: RalucaDimian , utilizator 22:35, 15 Martie 2013
Uzufructul se va stinge la decesul domnului daca isi rezerva uzufructul imobilului. Dvs veti avea nuda proprietate el folosinta si posesia asta inseamna uzufructul, deci I'l va putea inchiria, nu puteti sa l vindeti fara acordul lui, nu l puteti greva cu sarcini, ipoteci fara acordul lui. Familia dansului la decesul sau nu va avea niciun drept deoarece uzufructul se stinge la decesul acestuia, dvs reintregindu va dreptul de proprietate.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Foarte important pentru el este ca eu sa nu-l pot vinde (altfel nu vrea sa faca contractul).

Imi puteti spune, va rog, daca se poate trece in contract aceste clauze ??

Si, la fel de important este ca (in cazul decesului meu ) acest contract se va anula automat si isi va redobandi apartamentul integral, repet, fara ca cei din fam mea sa aiba vreo pretentie ??

Multumesc !
Puteţi încheia următoarele tipuri de acte:

A. contract de întreţinere, care vă transmite integral dreptul de proprietate
B. contract de întreţinere cu rezerva uzufructului, care vă transmite nuda proprietate, iar la decesul uzufructuarului întregul drept
C. contract de vînzare/cumpărare cu rezerva uzufructului, care vă transmite nuda proprietate, iar la decesul uzufructuarului întregul drept

A. 1 – da, se poate înscrie o astfel de interdicţie
2 – nu
3 – da, prin efectul legii
4 – da, o interdicţie de grevare (ipotecare), aceasta însă nu poate înlătura dreptul creditorilor de a urmări bunul
5 – nu

B. 1 – da (vezi A.1)
2 – e de la sine înţeles, singurul care îl poate închiria fiind uzufructuarul
3 – da, prin efectul legii
4 – da, la fel ca la A.4
5 – nu

C. 1 – da (vezi A.1)
2 – la fel ca la A.2
3 – nu
4 – da, la fel ca la A.4
5 – nu

Sper să nu fi greşit.

Multumesc pentru raspunsuri .

Daca am inteles eu bine la C raspunsurile sunt urmatoarele :

1. DA (adica, nu am dreptul sa-l vand cuiva decat dupa decesul lui).
2. NU (adica, eu n-am dreptul sa inchiriez apartam. decat dupa decesul luii),
3. NU (adica, apartamentul ii va reveni lui 100% inapoi).fam mea nu va avea nici un drept
4. DA ( bancile(datoriile mele) nu ii pot atinge bunul , decat dupa decesul lui)
5. NU (nimeni din fam lui nu are nici un drept la deces )

Cred ca acest fel de contract este cel mai indicat , il protejeaza si pe el, dar si pe mine , asa este ??

Multumesc inca o data !

Toate cele bune

Cu stima
la punctul 3 , nu revine in prorpietatea uzufructuarului, avand in vedere ca este un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager, nuda proprietate se transmite contra unui pret...deci la moartea nudului proprietar , acest dezmembramant se transmite mostenitorilor acestuia si nu uzufructuarului care a primit pret si a instrainat aceasta nuda proprietate. Se reintregeste dreptul de proprietate pt uzufructuar daca nudul proprietar o doneaza sau o revinde uzufructuarului.

Alte discuții în legătură

Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct pasniciuc andrei pasniciuc andrei MI POATE SPUNE CINEVA CE INSEAMNA CA ISI REZERVA DREPT DE UZUFRUCT,AM GASIT INTR-UN CONTRACT SI NU INTELEG.mULTUMESC (vezi toată discuția)