avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT DE UZUFRUCT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT DE UZUFRUCT

MI POATE SPUNE CINEVA CE INSEAMNA CA ISI REZERVA DREPT DE UZUFRUCT,AM GASIT INTR-UN CONTRACT SI NU INTELEG.mULTUMESC
Cel mai recent răspuns: bellefille , utilizator 20:57, 28 Octombrie 2011
Drept de uzufruct = dreptul de a folosi (banuiesc ca este vorba despre un bun imobil).
Intr-un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager,vanzatorulisi rezerva acest drept,adica el are posesia pana la deces,iar cumparatorul are proprietatea si obligatia de a nu tulbura dreptul de posesie al uzufructuarului.Un exemplu:nu puteti inchiria ap fara consimtamantul,uzufructuarului.Nu puteti vinde .
isi pastreaza dreptul de a folosi si de a culege fructele ( venituri din inchirierea bunului, recolta, daca e vb de teren agricol, etc) pe timpul vietii
Cumparatorul are nuda proprietate, atata vreme cat uzufructuarul traieste.
Conform art.517 Cod civil, "uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta". In latina "salva rerum substanta". titularul bunului (devenit nudul proprietar) instraineaza unei persoane numita uzufructuar, toate atributele exercitiului dreptului de proprietate, folosinta si destinatiei lui si dreptul de a-i culege fructele si veniturile pe care le poate da. Nudul proprietarul ramane doar cu titlu fara nicio folos pe timpul al caruia este constituit, normal moartea uzufructuarului.

Alte discuții în legătură

Vreau sa aflu marinutza marinutza buna! vreau sa aflu niste lucruri legate de uzufruct viager si nuda proprietae. Concret! tatal meu a vandut surorii si cumnatului meu o casa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)
Uzufructuarul poate inchiria? ionutneamtu ionutneamtu Buna ziua! Va rog sa-mi dati o parere cu privire la o problema: in urma cu mai multi ani, in baza unui contract de vanzare-cumparare am dobandit un apartament ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)