Buna ziua! Va rog sa-mi dati o parere cu privire la o problema: in urma cu mai multi ani, in baza unui contract de vanzare-cumparare am dobandit un apartament impreuna cu sora mea, in cote egale(50-50), de la parintii nostri, stipulandu-se dreptul de uzufruct viager. Intre timp, tata a decedat ramanand mama care intentioneaza sa se mute din apartamentul in care are dreptul uzufruct si sa-l inchirieze unor straini. Legal, pot sa faca lucrul acesta? Mentionez ca de apartamentul respectiv se mai folosesc copiii altor 2 surori alea noastre care au fost date deoparte la momentul semnarii acelui contract. Pentru ei incerc sa ma opun pentru a nu fi dati afara de matusa si bunica lor ”binefacatoare”. Ajutati-ma sa inteleg, ce drepturi si obligatii are uzufructuarul si coproprietarii de nula proprietate? Se poate inchiria fara acordul meu?
Va multumesc anticipat.
DA, in conditiile legii.
vezi:
NCC -CAPITOLUL II
Uzufructul
SECŢIUNEA a 2-a - Drepturile şi obligaţiile uzufructuarului şi ale nudului proprietar
Art. 709 - Drepturile uzufructuarului
În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.
Art. 710 - Fructele naturale şi industriale
Fructele naturale şi industriale percepute după constituirea uzufructului aparţin uzufructuarului, iar cele percepute după stingerea uzufructului revin nudului proprietar, fără a putea pretinde unul altuia despăgubiri pentru cheltuielile ocazionate de producerea lor.
Art. 711 - Fructele civile
Fructele civile se cuvin uzufructuarului proporţional cu durata uzufructului, dreptul de a le pretinde dobândindu-se zi cu zi.
Furt ?
F1PAR2
Buna seara.
In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa>
eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)