avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare cabinet de consultanta juridica
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare cabinet de consultanta juridica

am terminat facultatea de drept si as dori sa stiu daca pot sa-mi deschid un cabinet de consultati juridice si unde trebuie sa merg sau cu cine trebuie sa iau legatura
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 08:34, 13 Septembrie 2017
Cu baroul trebuie sa luati legatura pentru a va inscrie in barou.
Trebui sa luati un examen de primiri in profesia de avocat. Poti alegi si alte asociatii profesionale, ca consilier juridic, mediator, lichidator, executor, notar, samd, dar tot cu examen de primire in profesia, precum cei doi ani de stagiu.
Consilierii juridici nu mai pot deschide cabinete de consiliere juridica; trebuie sa fie in relatii de munca (contract individual de munca) cu persoana juridica pe care o reprezinta.
Exista o decizie a ICCJ - DECIZIA Nr. XXII din 12 iunie 2006, Publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 936 din 20/11/2006, prin care s-a decis: " Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aplicarea dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte:

Cererile de autorizare a constituirii şi de înmatriculare a societăţilor comerciale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică sunt inadmisibile.

Obligatorie, pentru instanţe, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 iunie 2006."

In concluzie, pentru activitatea de consiliere juridica, prin cabinete asociate sau individuale, este necesara admiterea in barou, ca avocat.
Deci in concluzie nu pot sa-mi deschid cabinet de consultatii juridice numai daca dau examenul de intrare in barou si sa-mi deschid cabinet de avocatura. Dar eu stiam ca pentru a intra in barou pe linga examen iti mai trebuie sa iti iei si un maestru doi ani ca sa-ti faci stagiatura iar eu nu am gasit pe nimeni ca sa ma ia in stagiatura ca as fi optat pentru barou.Aici laTimisoara este mai greu.
Nu se mai pot infiinta firme pentru consultanta juridica obligind astfel consilierii juridici sa se angajeze ca si consilieri juridici la persoane juridice.Este evident un abuz de drept savirsit prin reglementari discriminatorii in tendinta de a inlatura concurenta avocatilor.Cel mai bun exemplu este profesia de contabil autorizat care poate fi exercitata atit ca contabil angajat cu contract de munca cit si ca firma de consultanta contabila.Dar ca sa evitati acest abuz infiintati o firma de consultanta fiscala sau de consultanta in afaceri.Singurul impediment in acest caz , pina cind se vor schimba aceste reglementari nelegiuite , este ca nu puteti reprezenta in instanta ca firma pe clientul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
Florin Cornea , Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic alexandru17 alexandru17 Buna ziua, un consilier juridic, neangajat al vreunei societati comerciale, poate in baza unui contract de prestari servicii sa emita facturi de consultanta pt ... (vezi toată discuția)
Pfa in domeniul juridic clontz clontz Buna ziua, Am terminat facultatea de drept in 2002, nu am profesat in domeniu viata m-a dus spre alte drumuri dar in sufletul meu a ramas dorinta de a profesa ... (vezi toată discuția)
Societate profesionala consilieri juridici corina_claudia corina_claudia as vrea si eu sa stiu cum procedez pentru a infiinta o societate profesionala consilier juridic. P.S. ce documente imi trebuie; care sunt conditiile. (vezi toată discuția)