avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Schimbare vector fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Schimbare vector fiscal

BUNA ZIUA,

Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, CUM si CAND se schimba vectorul fiscal din impozit pe venit in impozit pe profit???

Cu respect!

Cel mai recent răspuns: Atonn , utilizator 11:08, 1 Martie 2012
La depasirea cifrei de afaceri (mai mare de 100.000 Euro) sau pur si simplu prin D010.
/aca prin impozit pe venit, intelegeti impozit pe veniturile microintreprinderilor, atunci, asa cum a aratat si colegul @George 1962, vectorul se schimba prin depunerea unei Declaratii de mentiuni 010.

Numai ca, nu puteti depune oricand aceasta declaratie.

1- Daca doriti sa platiti impozit pe profit prin optiune, desi indepliniti la data de 31 decembrie conditiile de a ramane in continuare platitor pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa depuneti Declaratia de mentiuni 010 pana la data de 31 ianuarie a anului urmator;

2- Tot pana la 31 ianuarie a anului urmator, depuneti D 010, daca la data de 31 decembrie nu mai indepliniti una din condititiile pe care o microintreprindere care plateste impozitul pe venituri trebuie sa le indeplineaca cumulat:

- realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
d) au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

- are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;

- a realizat venituri care nu au depaşit echivalentul în lei a 100.000 euro;

- capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul si autorităţile locale

3- Daca ati depasit cifra de afaceri de 100.000 euro in timpul anului, se aplica prevederile din Codul Fiscal Art. 112^6

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 100.000 euro

,,Prin excepţie de la prevederile art.112^2 alin.(5) şi ale art. 112^8 alin. (2) şi (3), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.''


Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
Cornelia Tulpan, Contabil
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit 3% pe venit sau 16% pe profit? lixon lixon Buna ziua, Am un SRL infiintat in 2010 platitor atunci de impozit de 16% pe profit. In 2012 activitate firmei a fost suspendata pana in decembrie 2013 cand am ... (vezi toată discuția)
Declaratie 010 2014 irinuka2005 irinuka2005 Firma infiintata in martie 2013 COD CAEN 7021\\"Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii\\"ca si platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)
Pot sa redevin microintreprindere? Bibike Bibike Buna ziua, Am fost microintreprindere timp de 3 ani. Pentru ca nu am mai avut salariati, din 2007 am devenit din oficiu IMM, respectiv platitoare pe impozit ... (vezi toată discuția)