avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent calitatii de asigurat

Buna ziua. Sunt nascut pe 6 mai 1965. In 1979 mi-a pierdut vederea la un ochi (total). Din anul 1983 am lucrat pina in noiembrie 2010, dupa care am beneficiat de ajutor de somaj pina in iulie 2011. De atunci nu am reusit sa imi gasesc nici un loc de munca. Precizez ca nu mi-am facut dosar pentru handicap pe toata perioada cat am lucrat. Intrebarea mea este daca pot sa ies la pensie de drept, si nu de boala? Daca raspunsul este da, cand pot sa ies la pensie, in conditiile unui handicap preexistent calitatii de asigurat? Ce documente trebuie sa obtin in aceste conditii? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:27, 20 Februarie 2012
Daca aveti handicap preexistent calitatii de asigurat,precizati gradul acestuia:grav;accentuat sau mediu.

Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

-Pentru punctul a)conditia de varsta este 50 de ani,iar cea de stagiu 11 ani si 8 luni.
-Pentru punctul b)conditia de varsta este de 55 de ani,iar cea de stagiu de 23 de ani si 4 luni.
-Pentru punctul c)conditia de varsta este de 55 de ani,iar cea de stagiu de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)
Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)