avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma pot pensiona cu stagiul de cotizare complet ( 30 ani) dar la varsta nu pe caz de boala. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Geomit71, utilizator
Cel mai recent răspuns: Geomit71 , utilizator 11:16, 11 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Daca sunteti barbat si va incadrati la art.58 lit.c)
-Conditia de varsta este de 65-10=55 de ani
-Conditia de stagiu este de 35 de ani

ART. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
1971 martie, 18... am 18 ani vechime..
In functie de gradul de handicap pe care il aveti(grav,accentuat,sau mediu)gasiti raspunsul in art.58.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Din acesta calculati,1/2,1/3 sau 1/1 din 35.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)
Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Pensionare handicap gr 2 andreimen andreimen buna ziua.as vrea sa stiu si eu daca pot iesi la pensie anticipat. sunt femeie am 42 ani ,am handicap gr 2, vechime in munca de 21ani.va multumesc .o zi ... (vezi toată discuția)