avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare handicap gr 2
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare handicap gr 2

buna ziua.as vrea sa stiu si eu daca pot iesi la pensie anticipat. sunt femeie am 42 ani ,am handicap gr 2, vechime in munca de 21ani.va multumesc .o zi buna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:34, 19 Mai 2013
1. Pentru dvs. varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta , la 63 de ani;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 58 de ani, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
- pensie anticipata partiala, la 58 de ani, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

4. In functie de data aparitiei handicapului vedeti daca va incadrati in prevederile de mai sus referitoare la reducerea varstei standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata in cazul unui handicap obtinut la varsta de 6 ani dobroghii dobroghii Am 64 ani si la varsta de 6 ani am dobandit un handicap in urma bolii de poliomelita(epidemia din 1956),ramanand cu un handicap mediu(dupa operatii si ... (vezi toată discuția)
Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)