daca firma nu mai are bani de salarii si se intarzie cu lunile de ce nu ne baga in somaj?de ce majoritatea firmelor baga personalul in concedii fara plata total in dezavantajul lucratorilor?
De ce nu intrebati pe angajatori? ... nu cred ca cineva este in masura sa se substutuie angajatorului ca sa va poate souna exact de ce ..
Referitor la somaj o problema ar ridica neplata contributiiei pentru somaj, o alta problema ar ridica in conceptia unora dintre angajatori ca daca desfiinteaza postul nu mai poate angaja - o falsa eroare etc.
De asemenea, intrarea in CFP se face pe baza acordului ambelor parti ..trimiterea in CFP fara a exista o solicitare scrisa in acest sens poate fi sesizata ITM-ului ...
nu acolo am vrut sa ajung cu subiectul insa e bine de reamintit.cert e ca circula de ceva vreme o informatie conform careia daca un angajator a apelat la un program nerambursabil a semnat o clauza cu statul conform careia se obliga sa nu trimita persoane in somaj o anumita perioada de timp.insa nu sunt sigur de acuratetea sursei
Cred ca va referiti la prevederile Legii nr.76/2002 , si anume :
Art. 86.1. (1) Pentru crearea de noi locuri de muncã pentru şomeri, se pot acorda, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de la capitolul Împrumuturi, fonduri nerambursabile.
....
Art.86.2
(3) Beneficiarii de credite acordate în condiţiile art. 86 sau de fonduri nerambursabile acordate în condiţiile art. 86.1 au obligaţia de a menţine locurile de muncã nou-create pentru o perioadã minimã de 5 ani.
....
Art. 89.
.....
(2) În cazul nerespectãrii obligaţiei prevãzute la art. 86.2 alin. (3) şi art. 88 alin. (1) şi (2), angajatorul va suporta o penalitate egalã cu valoarea fondului nerambursabil, respectiv cu mãrimea creditului acordat, pentru fiecare loc de muncã creat şi neocupat, proporţional cu numãrul de luni neocupate.
in mod sigur asa suntem "tradusi" multi dintre noi.cu acele fonduri cumpara la copii masini sau mai stiu eu ce apartamente,niciodata nu intaresc capitalul firmei acei bani iar salariatii sunt lasati de izbeliste tipic pt Romania fara nici o salvare.atat statul cat si patronatele se spala pe maini de oamenii simplii care inca mai muncesc in tara asta.o sa ajungem sa ne furam unii pe ceilalti.dabii astept anarhia caci acolo se va ajunge intr-o democratie bolnava inca de la inceput
Chiar daca as fi de acord cu dvs , as pune totusi intrebarea retorica ”de ce salariatii cand constata o incalcarea a legislatiei muncii de catre angajator nu sesizeaza institutiile abilitate?” ...
Teama de a-si pierde locul de munca poate fi acceptabila in prezent, dar umilinta la care sunt supusi ? ... de ce numai dupa ce sunt dati afara incep sa se intereseze de drepturile lor?