avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... numele copilului cu tata necasatorit cu mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

numele copilului cu tata necasatorit cu mama

Buna seara.
Am urmatoarea situatie a unei prietene: Ea este divortata si are o relatie cu un tip care in prezent este in divort. intre timp ea a ramas insarcinata si urmeaza sa nasca un copil cu acest barbat, cel mai probabil pana ce se va finaliza divortul partenerului ce il are in prezent. Astfel nu stiu daca tatal copilului nefiind divortat va putea sa-si recunoasca copilul. in cazul in care nu se poate ce este de facut: actiune pt stabilirea filiatiei sau de tagada a paternitatii. Cum s-ar putea face ca pe actul de nastere a copilului sa apara acelasi nume de familie la ambii parinti, deoarece prietena mea si pertenerul ei intentioneaza sa se casatoreasca dupa finalizarea divortului lui. Daca ar fi o actiune in instanta(stabilire a filiatiei sau tagada a peternitatii), dupa proces s-ar emite un act de nastere cu numele de familie al mamei ce il va lua dupa casatoria cu tatal copilului, astfel ca pe certificatul de nastere sa apara acelasi nume de familie la ambii parinti?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 02:11, 21 Februarie 2012
Nu exista nici un impediment legal ca domnul sa isi recunoasca copilul.
Din ceea ce am citit eu pe aici pana acum, daca divortul doamnei nu se va finaliza pana la nasterea copilului, acesta va purta numele de familie al sotului.
Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se înlăturarea prezumţiilor de paternitate analizate în cele ce preced
.
Insa pana atunci copilul trebuie sa poarte un nume.
era vorba ca tatal copilului este in divort care nu este inca finalizat ... poate acesta sa-si recunoasca copilul chiar daca nu are divortul finalizat? si mai era problema ca mamaare un nume de familie iar tatal alt nume de familie ... s-ar putea face ceva ca pe certificatul de nastere sa apara acelasi nume de familie pentru ambii parinti ... Multumesc.
Daca am inteles eu bine, divortul doamnei este finalizat - adica nu poate exista prezumtia ca acest copil a fost conceput in timpul casatoriei anterioare.
Iar in privinta domnului, nu-l impiedica nimeni sa recunoasca un copil din afara casatoriei (chiar daca divortul lui nu se finalizeaza pana la nasterea copilului).

Doar daca se finalizeaza divortul si se casatoresc pana la nasterea copilului pot avea acelasi nume pe certificat... sau daca mama ar reusi sa isi schimbe numele pe cale administrativa: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
yvk, utilizator
Corect @yvk! Mea culpa!:bow:

Asa este, copilul poate fi recunoscut de tatic in acest caz.:yes:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o prietena care este separată de 2 ani de sotul ... Maluma Maluma Buna ziua,am o prietena care este separată de 2 ani de sotul ei (acestia fiind căsătoriți de 7 ani si avand impreuna 2 fetite),de 1 an este intr-o relatie ... (vezi toată discuția)
Numele copilului ioana bica ioana bica Ma intereseaza sa stiu daca o femeie necasatorita ramine insarcinata,tatal copilului doreste sa recunoasca copilul,cei doi nu doresc sa se casatoreasca, numele ... (vezi toată discuția)