avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatalul se ia in considerare la determinarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatalul se ia in considerare la determinarea indemnizatiei CCC?

Buna ziua, stiu ca indemnizatia ce o va lua sotia pentru ingrijirea copilului timp de 2 ani, este 75% din media veniturilor impozabile obtinute in ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului.

Cum prenatalul este 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni(acesta din cate am inteles mu este impozat)... se mai ia in calculul pentru determinarea indemnizatiei de crestere a copilului?

Ca un mic exemplu....: concediul de maternitate(pre si postnatal) este format din 126 zile, din care minim 42 obligatorii postnatal. Celelate zile ramase ar fi 84 de zile de prenatal, ceea ce insemna mai bine de 2 luni platite cu 85% din brutul mediei ultimelor 6 luni. DAR daca am inteles bine aceste venituri sunt neimpozabile in consecinta la calcularea indemnizatiei de crestere a copilului, ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului ar cuprinde si aceste 84 de zile cu venituri(prenatal) neimpozabile care nu s-ar lua in calcul, astfel ar ramane doar mai putin de 10 luni de venituri impozabile. E corect sau chiar si veniturile din prenatal se iau in calculul indemnizatie CIC?!

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:09, 21 Februarie 2012
Indemnizatia de maternitate se mai ia in calculul pentru determinarea indemnizatiei de crestere a copilului.
Si asta desi aceasta indemnizatie de maternitate(prenatal) nu este impozitata?!
Si baza legala? Pentru ca legea spune ca se iau in calcul toate veniturile impozabile din ultimele 12 luni anterioare nasterii...
Daca cititi numai o parte din actul normativ , atunci se naste numai confuzii in aplicarea acestor prevederi ... OUG 111/2010, art.13(3) spune:
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5).


art.2 (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.........
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
.......
Va multumesc. Asa e corect doar ca in ultima perioada in intreg internetul discutiile s-au intensificat pe aceasta tema iar concluziile au fost cat se poate de contradictorii.
Veniturile din concedii medicale (inclusiv din concediile de maternitate) sunt venituri asimilate salariilor (conf. art.55 din Codul fiscal) si sunt luate in calcul indemnizatiei pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie si concediu crestere copil ion_raluca ion_raluca Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Nora.dana Nora.dana Buna ziua, Am aflat ca sunt gravida, iar contractul meu de munca se incheie cu 90 de zile inainte de data nasterii. Pot sa beneficiez de concediu prenatal? Si ... (vezi toată discuția)