avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie si concediu crestere copil

Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de 126 zile in total si apoi de crestere copil pt 2 ani.
Intrebarea mea este, cum se calculeaza concediul de 126 zile tinand cont ca am luat salariul minim pe economie? 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni neimpozabil?
Cum ar fi mai avantajos pt mine sa impart cele 126 zile ( 84 zile prenatal si 42 zile postnatal sau in mod egal adica 63 zile prenatal si 63 zile postnatal) ?
Am auzit ca este mai avantajos din punct de vedere al banilor sa iau dupa ce nasc (postnatal) cele 63 de zile deoarece indemnizatia luata in concediu postnatal o sa fie mai mare decat indemnizatia pentru crestere copil 2 ani.
Nu stiu ce sa fac....
Va rog sa ma lamuriti.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ion_raluca , utilizator 16:06, 15 Ianuarie 2016
Recomandarea mea este sa efectuati mai intai concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi sa intrati in concediu crestere copil (CCC).
Asa o sa-mi iau, intai concediu de maternitate. Dar indemnizatia concediului de maternitate va fi mai mare decat indemnizatia de crestere copil (CCC) ?

Cat va fi indemnizatia de maternitate in conditiile in care veniturile mele pe anul 2015 au fost:
ian-apr: brut = 975 lei; net = 724 lei
mai: brut = 1073 lei; net = 793 lei
iunie: brut = 1024 lei; net = 758 lei
iulie: brut = 1050 lei; net = 777 lei
aug - nov: brut = 1176 lei; net = 862 lei
dec: brut = 1294 lei; net = 943 lei

Care este modul de calcul pt fiecare din indemnizatii?
Banii care i-am luat pe deplasari/delegatii se aduna la aceste venituri?

Multumesc!
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2681 x 35% = 938 lei
938 x 10,5% = 98 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 98 lei.
Acesti 98 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 98 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 98 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii, cele din indemnzatiile de concedii medicale (inclusiv din concediul de maternitate).
- Este vorba de venituri profesionale pentru care se plateste impozit pe venit.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pt explicatii. Acum am inteles.
Va rog sa-mi spuneti unde gasesc (ce articol) in Codul Fiscal pe 2016 (Legea 277/2015 privind codul fiscal) in care scrie ca nu se impoziteaza concediul de maternitate?
Va rog sa-mi trimiteti un extras din codul respectiv.
Solicit asta deoarece de la primaria unde lucrez mi s-a spus ca SE IMPOZITEAZA concediul de maternitate si vreau sa le demonstrez daca nu au dreptate.

Alte discuții în legătură

Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)
Prenatal / postnatal laura25gabi laura25gabi Buna ziua, Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii iunie , pana pe 7 ian am fost angajata la o firma iar din 8 ian mi-am bagat cartea de munca la cumnatul meu pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediu prenatal monica.mistretu@yahoo.com monica.mistretu@yahoo.com Buna ziua.Sunt medic veterinar si lucrez la stat.Am intrat in cele 126 de zile pe 17.12.2015 .Mentionez ca am avut salariu brut pana in luna noiembrie 1242ron ... (vezi toată discuția)