avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie si concediu crestere copil

Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de 126 zile in total si apoi de crestere copil pt 2 ani.
Intrebarea mea este, cum se calculeaza concediul de 126 zile tinand cont ca am luat salariul minim pe economie? 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni neimpozabil?
Cum ar fi mai avantajos pt mine sa impart cele 126 zile ( 84 zile prenatal si 42 zile postnatal sau in mod egal adica 63 zile prenatal si 63 zile postnatal) ?
Am auzit ca este mai avantajos din punct de vedere al banilor sa iau dupa ce nasc (postnatal) cele 63 de zile deoarece indemnizatia luata in concediu postnatal o sa fie mai mare decat indemnizatia pentru crestere copil 2 ani.
Nu stiu ce sa fac....
Va rog sa ma lamuriti.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ion_raluca , utilizator 16:06, 15 Ianuarie 2016
1. Cred ca le este lene sa caute in Codul fiscal asa ca mai bine va impoziteaza.

2. Din Codul fiscal (Legea 277/2015):

ART. 62 - Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
...

c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
...

Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)
Prenatal / postnatal laura25gabi laura25gabi Buna ziua, Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii iunie , pana pe 7 ian am fost angajata la o firma iar din 8 ian mi-am bagat cartea de munca la cumnatul meu pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediu prenatal monica.mistretu@yahoo.com monica.mistretu@yahoo.com Buna ziua.Sunt medic veterinar si lucrez la stat.Am intrat in cele 126 de zile pe 17.12.2015 .Mentionez ca am avut salariu brut pana in luna noiembrie 1242ron ... (vezi toată discuția)