avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere

in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi urmeaza studiile, avand in vedere ca pensia nu este un venit impozabila....ca pensia se stabileste functie de venitul net salarial
astept clarificarile dumneavoastra! va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:42, 21 Februarie 2012
Desigur ca este in continuare obligat sa plateasca pensie de intretinere. Obligatia de intretinere nu inceteaza prin faptul ca debitorul obligatiei se pensioneaza.
Art. 529. -
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

Modalitatile de executare

Art. 530. -
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Modificarea si incetarea pensiei de intretinere

Art. 531. -
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie minor laura1964 laura1964 La ce art.din NCC se specifica cum se calculeaza pensia de intretinere minor si ce anume intra in acest calcul? (vezi toată discuția)
Care sunt demersurile pentru majorarea pensiei alimentare gimike gimike Nu am mai cerut modificarea pensiei alimentare dupa cea stabilita la divort.Ce trbuie sa fac sa depun in instanta cererea,care este legea ce prevede stabilirea ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 77adrian 77adrian Buna ziua as dori un raspuns de la un specialist daca se poate. Sunt divortat si asupra copilului avem custodie comuna, copilul este incredintat mamei. ... (vezi toată discuția)