avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua as dori un raspuns de la un specialist daca se poate. Sunt divortat si asupra copilului avem custodie comuna, copilul este incredintat mamei. Vacantele sunt impartite de catre instanta 1/2. Intrebarea este: daca copilul a stat la mine o luna (iulie) eu mai sunt obligat sa platesc in luna aceea pensia de intretinere. Va rog frumos un raspuns bazat pe lege.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 08:03, 2 Septembrie 2014
Ati solicitat acest aspect Instantei cand ati stabilit programul de vizitare?
Nu, nu am stiut ca trebuie acest lucru, o gresala a mea, credeam ca daca copilul sta la mine o luna, credeam ca pensia este in favoarea copilului si el fiind in aceea perioada la mine pt. ce sa platesc mamei?
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
77adrian, utilizator
Nu aveti de ce sa platiti mamei, mama ar trebui sa va plateasca dvs insa asta trebuie sa fie scris negru pe alb in hotarare pt ca banuiesc ca nu va intelegeti.
Legea e de partea dvs.
-Sunteti dator sa ii acordati copilului intretinere- o faceti ca sta la dvs, nu il tineti neingrijit.
-Ambii parinti datoreaza in solidar intretinere copilului, ramane ca si mama sa faca asta cat copilul e la dvs.

Va multumesc frumos, platesc lunar aceasta pensie, dar pe perioada vacantei de vara, cand copilul este la mine si eu ma ocup de el, de ce sa mai platesc ei? Am nevoie urgent de un articol de lege, ma amenita cu procesul, va multumesc!
Nu va foloseste niciun articol, veti ajunge oricum in instanta in caz de neintelegere. Dvs ar trebui sa va adresati instantei pt a nu plati cand e copilul la dvs, acum hotararea nu specifica si daca nu platiti e ca si cum va faceti dreptate singur, nerespectand hot asa cum e ea..
Pe de alta parte si daca mama se va adresa cui doreste nu va obtine pensia pe luna respectiva.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
Art. 513
Obligatia de intretinere exista numai intre persoanele prevazute de lege. Ea se datoreaza numai daca sunt intrunite conditiile cerute de lege.

Art. 514
(1) Obligatia de intretinere are caracter personal.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

Modalitatile de executare Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.

(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Plata pensiei de intretinere Art. 533
(1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.

Mai aveti varianta sa o platiti si s-o cereti apoi in instanta sa va fie returnata.
Art. 534
Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)