avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza

1. Atunci cand m-am angajat am semnat un contract in care este o clauza conform careia nu imi pot da demisia mai repede de 1 an de zile. In caz contrar trebuie sa platesc o suma de bani. Este legala aceasta clauza?

2. In cazul in care angajatorul doreste sa opereze penalizari in salar pe motivul unor abateri disciplinare nemotivate, de genul pauze prea dese, neindeplinirea unor norme imposibil de realizat sau gaselnite de genul acesta, cum ma pot eu proteja?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 10 Noiembrie 2008
1. Clauza cu plata unei sume de bani in cazul in care demisionati ai repede de un an de zile este ilegala. Ma mir ca nu au vazut-o cei de la ITM cand a fost inregistrat CIM.
Clauza respectiva era inscrisa direct in CIM sau intr-un act aditional?
2. Sanctionarea unui salariat se face in baza Regulamentului intern al firmei de care trebuia sa luati la cunostinta in momentul angajarii. Regulemntul intern se intocmeste de angajator, cu respectarea art.257-262 din Codul muncii.
Sanctionarea unui salariat se face numai cu respectarea art.263-268 din Codul muncii, care obliga pe angajator ca, inainte de aplicarea sanctiunii, a faca o cercetare disciplinara prealabila.
AliaN a scris:

1. Atunci cand m-am angajat am semnat un contract in care este o clauza conform careia nu imi pot da demisia mai repede de 1 an de zile. In caz contrar trebuie sa platesc o suma de bani. Este legala aceasta clauza?

2. In cazul in care angajatorul doreste sa opereze penalizari in salar pe motivul unor abateri disciplinare nemotivate, de genul pauze prea dese, neindeplinirea unor norme imposibil de realizat sau gaselnite de genul acesta, cum ma pot eu proteja?

consider ca abuziva aceasta clauza.....dar poate in timpul cat ati fost angajat ati urmat cursuri de calificare /scolarizare profesionala....
AliaN a scris:

1. Clauza respectiva este nelegala ... in acest sens, va puteti adresa instantei de judecata pentru anularea acesteia.
2. Printre sancţiunile disciplinare generale prevăzute în mod expres şi limitativ în art.264 din Codul muncii se afla si :
- reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%, este o sancţiune care afectează un element esenţial al contractului individual de muncă - salariul. În situaţia în care se constată că salariatul a săvârşit o abatere disciplinară ce a avut ca rezultat şi producerea unui prejudiciu, atunci poate interveni, pe lângă răspunderea disciplinară, şi răspunderea patrimonială.
- reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, a indemnizaţiei de conducere, pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%, se aplică exclusiv salariaţilor cu funcţii de conducere. Angajatorul are posibilitatea aplicării sancţiunii prin reducerea concomitentă a salariului şi a indemnizaţiei sau numai reducerea indemnizaţiei de conducere.
3. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal-sanctiune disciplinara georgelgica georgelgica Care este temeiul de drept pentru aplicarea sanciunii disciplinare de reducere a salariului de baza? (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Persoana care a consumat bauturi alcoolice in timpul serviciului. noiembriesm noiembriesm In mod normal se face cercetare disciplinara, urmand ca in procesul verbal sa se treac sanctiunile. In functie de gravitatea situatiei se poate colabora mai ... (vezi toată discuția)