Obligaţiei salariatului de a respecta disciplina muncii îi corespunde dreptul angajatorului de a aplica sancţiuni disciplinare ori de câte ori constată că salariatul a săvârşit abateri disciplinare. Faţă de angajator salariatul răspunde disciplinar, angajatorul având posibilitatea aplicării unor sancţiuni.
Temeiul legal al aplicarii unei sanctiuni disciplinare il reprezinta art.263 - 268 C.mun.
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
In articolele mentionate sunt reglementate dispozitiile privind raspunderea disciplinara.
Sanctiunea respectiva este prevazuta de art.264 alin.1 lit.d C.mun.
Conform art.257-262 din Codul muncii trebuie sa aveti un Regulament intern in care, printre altele, sunt specificate regulile concrete privind disciplina muncii, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile, regulile referitoare la procedura disciplinara.
Clauza
AliaN
1. Atunci cand m-am angajat am semnat un contract in care este o clauza conform careia nu imi pot da demisia mai repede de 1 an de zile. In caz contrar trebuie ... (vezi toată discuția)