avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa penala

Buna ziua.
As dori sa am un raspuns la urmatoarea speta in care autorul este o ruda a mea:
Un inculpat este condamnat de prima instanta intr-un dosar pt.inselaciunecu 2 parti vat(sot si sotie) la 3 ani cu suspendare si x ani perioada de proba si sa plateasca catre p.vat. o anumita suma de bani(prejudiciul cauzat).
La 2 saptamani de la pronuntarea acestei sentinte(care nu e definitiva si pote fi atacata),respectivul are primul termen ca inculpat intr-un alt dosar,in alta localitate pt aceeasi fapta(inselaciune),cu acelasi mod de operare(in timp ce era angajat Eon solicita diverse sume de bani pt a le incheia contracte),in dosar fiind implicate 4 p.vat care nu sunt rude,prejudiciul fiid de 28000 lei.
Respectivul va ataca prima sentita in primul dosar,pt ca condamnarea sa nu ramana definitiva si va plati prejudiciul x.
Pana la ramanerea definiva a primei condamnari,el doreste sa se impace cu partile vat. din al 2-lea doasar(sa achite prjudicul de 28000 lei cu cate la notar)unde sunt si 3 martori ,probele fiind clare impotriva acestuia.
Prin toate aceste demersuri,respectivul urmareste sa nu fie condamnat cu executare,si sa ii fie contopite pedepsele in cele 2 dosare.
Ce sanse are in acest sens?Care este pedeapsa minima pe care o poate primi avand in vedere ca recunoaste ambele fapte si plateste ambele prejudicii?
Eventuale sfaturi,va rog.
va multumesc,cu respect
Cel mai recent răspuns: sorana_sabau , utilizator 16:01, 22 Februarie 2012
Faptul ca inculpatul va achita prejudiciile, nu inseamna ca raspunderea penala pentru infractiunea de inselaciune va fi inlaturata. In cazul acestei infractiuni, punerea in miscare nu e conditionata de plangerea prealabila a partii vatamate. Din ceea ce spuneti dvs, sunt doua fapte concurente. In cazul acestora, se poate aplica o pedeapsa cu suspendare, daca pedeapsa rezultanta se inscrie in limitele prevazute de lege, respectiv de 3 ani in cazul susp.conditionate si 4 ani in cazul susp.sub supraveghere. Ar fi fost bine ca cele doua dosare sa fi fost conexate, si judecate impreuna, insa fiind in etape procesuale diferite, una in etapa de fond si alta in cale de atac, acest lucru nu va fi posibil. In dosarul al doilea, care este in etapa de fond, va trebui instiintata instanta despre prima condamnare a faptei concurente, si stabilita o pedeapsa rezultanta. Solicitati ca aceasta pedeapsa sa se stabileasca in limitele prevazute de art.81 sau 84 CP in asa fel incat sa se poate aplica beneficiul susp.conditionate sau susp. sub supraveghere.
cuantumul pedepselor este stabilit de catre instanta si nu pot fi ghicite. plata prejudiciului este o circumstanta favorabila si se va tine cont de ea, mai ales ca veti avea concurs de infractiuni ceea ce va duce la o posibila majorare a pedepsei rezultate din contopire. Suspendarea executarii depinde de bunavointa judecatorului (deoarece nu este un drept al inculpatului ci doar o vocatie).
Pentru infractiunea de inselaciune partile nu se pot impaca in sensul de a scapa de raspunderea penala.
Sfatul meu ar fi sa amane procesul pana ar intra in vigooare Noul Cod Penal...deoarece impacarea va fi reglementata de lege in noua legislatie referitor la infractiunea de inselaciune.
Deja a fost primul termen in al doilea dosar.In aceasta situatie mai este posibila amanarea procesului?
Daca ar primi pedeapsa minima si in al 2-lea dosar(3 ani) exista posibilitatea sa fie tot cu suspendare?Cum s-ar calcula pedeapsa contopita (in primul dosar 3 ani cu suspendare si in al 2-lea tot 3 ani cu suspendare)in aceasta situatie?
Respectivul este constient ca va primi o pedeapsa penala dar incearca sa repare intregul prejudiciu pentru a avea circumstante atenuante(daca exista asa ceva in aceasta situatie).
Va multumesc .Cu respect.
Din păcate în cazul rudei dvs. suspendarea executării pedepsei....e puțin mai dificilă...fiind vorba de concurs de infracțiuni, pentru ca executarea să fie suspendată, pedeapsa rezultantă din contopirea celor 2 pedepse plus eventuala sporire trebuie sa fie de maxim 2 ani....
Discutați cu avocatul rudei dvs. și despre posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere (în cazul concursului de infracțiuni maximul pedepsei care poate fi suspendată sub supraveghere fiind de 3 ani) sau despre executarea la locul de muncă (să încerce să îndeplinească condițiile)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
sorana_sabau, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Două condamnări. cât se execută din pedeapsă? sunt șanse să se scape de amândouă? eX3nna1 eX3nna1 Buna ziua, Am un prieten care a fost inculpat in doua dosare diferite. In primul a obtinut condamnare de 3 ani cu suspendare, iar in al doilea, a fost ... (vezi toată discuția)
Asigurarile ...in cazul unui penal nikolos nikolos la 5 victime cu 55 zile med.legala si 1 cu 90 zile plus un deces asiguratorul este din spania si auto avea asigurare calatori in cazul unui accident ... (vezi toată discuția)
Contopire si spor de pedeapsa puncuskaa puncuskaa am o pedeapsa de 3 ani cu suspendare sub supraveghere (5 pedepse contopite din care cea mai grea de 2 ani plus 1 an spor) si acum am fost condamnat la 1 an 6 ... (vezi toată discuția)