avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... adunare generala a asociaților de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

adunare generala a asociaților de proprietari nelegalã?

S-a tinut o adunare generală a proprietarilor prin care s-a decis repararea capitală a liftului, si votarea s-a facut nominal prin majoritate.
Numai ca din ce am citit in legislatie in cazul in care se voteaza o reparatie care tine cont de cota indiviza, votarea se face in functie de cota indiviza.
Poate fi contestata in instanta nulitatea votului?
Pot fi anulate eventuale sume resatnate pentru reparatii pana la realizarea unei noi adunări generale cu vot valabil?
Cel mai recent răspuns: sanda64 , utilizator 21:09, 21 Februarie 2012
(5) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. La adunarea reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate prin votul majorităţii membrilor prezenţi. Dovada convocarii si reconvocarii constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnaturi.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Prin urmare daca la A.G. a avut majoritatea trebuie sa va supuneti majoritatii adica ce-a ce s-a hotarat in A.G.
Nu exista prevedere in vigoare cu referire la votare in functie de cota indiviza
Art 26 din L nr 230/2007 Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii,statutului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor,acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare,in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii,decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia
Cum sa nu existe?

L230/2007
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;

@rlau_ro
Daca aveti hotararea luata cu majoritate mai mult ca sigur se incadreaza si in articolul de mai sus. Mai mult decat atat, art.25-b se refera la consolidare, reabilitare, modernizare. Dvs. ne-ati spus de reparare, si atunci sunteti in cazul art.25-a.

Eventual reveniti cu cateva precizari ca sa va putem sfatui mai bine.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
arockz, utilizator
Este vorba despre repararea capitala a liftului si modernizarea lui, (al 2lea lift care nu a funcționat 20 de ani) si consider ca votul trebuia sa se faca in baza cotei indivize.
Raman la intrebarea ce se intampla daca votul nu a fost conform legii??
Nu stim daca a fost sau nu conform legii.
Adica nu stim noi ce cote au cei care au votat.

Daca se dovedeste ca ponderea cotei este diferita de votul obisnuit (majoritar) nu se poae aplica, este o hotarare contrara legii si atunci nu se poate aplica. Eventual se revoteaza, la o noua adunare.

De ce sunteti impotriva acestei reparatii-modernizari?
Nu va e util cel de-al doilea lift?

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata la montare de lift cyty cyty Locuiesc in bloc de 8 etaje fara lift, la etajul 5.O parte din vecini doresc sa cumpere lift, altii nu doresc.Nici eu nu doresc lift. In ce masura si in ce ... (vezi toată discuția)
50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o a.p. cornelusha cornelusha Buna dimineata, Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate ... (vezi toată discuția)