In conditiile neplatii salariului, motivand ca in totalitate il opreste in firma pentru nu stiu ce sume luate de mine(dar eu nu recunosc acest lucru!!), il actionez in judecata si vreau sa-i cer si daune morale, plus acordarea salariilor indexate!! Calculez la suma ce mi-o datoreaza dobanda practicata de banca sau pentru datorii bugetare??? Pentru daune morale trebuie sa prezint ceva probe? Multumesc! De asemenea specific ca nu a retinut numai 50% din salar, ci tot!!!
1. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
2. De regula, reclamantul solicita prin cererea de chemare in judecata sume de mari bani cu titlu de daune morale, neexistand o limita maxima impusa de lege. Instanta de judecata, in temeiul rolului lor activ, evalueaza in bani neajunsurile de natura morala probate de angajat in cadrul procesului, si stabileste cuantumul despagubirilor in functie de particularitatile situatiei, de importanta valorilor lezate si, nu in ultimul rand, de posibilitatile financiare ale angajatorului.