avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Dobanda legala la drepturi salariale din hotarari ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Dobanda legala la drepturi salariale din hotarari judecatoresti

Printr-o hotarare judecatoreasca s-au castigat drepturi salariale, actualizate cu indici de inflatie si dobanda legala calculata de la data intoducerii actiunii.
Suma bruta de achitat se actualizeaza cu indicii de inflatie, se aplica contributii (cas, cass, somaj., impozit) si rezulta netul. La acest net ar trebui aplicata dobanda legala. Intrebare: se aplica ceva contributii (CAS, CASS, IMPOZIT) la dobanda legala calculata la netul sumei actualizate ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ctimss , utilizator 10:13, 24 Octombrie 2016
As dori să readuc în actualitate discuția.
Conform noului Cod Fiscal dobanzile în discuție mai sunt scutite de plata asigurărilor sau s-a modificat ceva?
Codul Fiscal
art.76
...
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
....
p) sume reprezentând salarii/solde, diferenţe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii;
...

art. 78 - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
...
(4) În cazul veniturilor reprezentând salarii/solde, diferenţe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.

art.139 - Baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, în ţară şi în alte state, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, care include:
...
i) sume reprezentând salarii/diferenţe de salarii, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii;


DIn păcate, noua formulare din Codul Fiscal nu face decât să mă bage și mai tare în ceață. Totuși parcă înclin să cred că se plătesc asigurări și pentru dobânzi chiar dacă nu sunt specificate explicit.
Dupa cum este prevazut in lege, nu s-ar plati si contributii.

Intrebati la ANAF si vedeti ce raspuns va dau .
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Probabil solutia e sa intreb la ANAF

Alte discuții în legătură

Plata drepturilor salariale restante in baza unei sentinte civile janelo janelo Buna ziua , Vă rog să mă îndrumaţi cu privire la modalitatea de calcul şi declarare a contribuţiilor sociale obligatorii pentru perioade anterioare ... (vezi toată discuția)
Recalcul concedii medicale relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in interpretarea unei hotarari judecatoresti prin care societatea este obligata la plata diferentelor salariale rezultate ... (vezi toată discuția)
Restanta salariala... Radamante Radamante 1. O restanta salariala stabilita de catre judecator ca fiind drept salarial din anul 2008 este platita in 2015. 2.Va fi luata in calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)