As dori sa aflu daca magistratii pot fi trasi la raspundre pentru greselile facute in exercitiul functiunii?
Pentru aceste greseli cine plateste?
Pentru prejudiciile materiale sau morale provocate de magistrati poate fi tras la raspundere Statul Roman prin Ministerul Justitiei sau Ministerul de Finante?
De competenta carei instante de judecata tin aceste procese?
teoretic , da. practic, corb la corb nu-si soate ochii...
da, prin actiune in instantele de drept comun( in functie de valoarea prejudiciului ) sau actiune la CEDO.
Pana la un proces impotriva unui magistrat e cale lunga.Transmiteti un memoriu catre ministrul justitiei cu problemele de care v-ati lovit.Eista si varianta plangerii penale, depinde ce fel de greseli s-au comis.
Tergiversarea dosarelor, inclusiv declinarea succesiva a competentelor teritoriale(ping-pong intre parchete) nerecuperarea prejudiciului, scoatere de sub urmarire a unor infractori recunoscuti si cunoscuti cu antecedente penale, intoarcerea dosarelor penale impotriva partilor vatamate cu tenta clara de bataie de joc, sfidarea si rastalmacirea legii dupa o logica care nu are nimic in comun cu dreptul national si international.
Prejudiciul suferit de persoanele afectate este evident.
Pe scurt e vorba de hoti de masini de lux din Bucuresti care sunt protejati de magistrati fara pic de rusine. Totul este pe fata: hotul recunoaste furtul, dar magistratul nu.
Varianta proceselor penale impotriva magistratilor vinovati cred ca o putem exclude, nu?
De ce sa excludem varianta plangerii penale?Este vorba de o infractiune-"favorizarea infractorului".
Sunt probe privind vinovatia si magistratii ii acopera ?Asta am inteles.Plangerea penala se poate face doar dupa ce se epuizeaza toate caile de atac.PANA ATUNCI, MEMORIU LA MINISTRU.Sunt obligati sa raspunda la orice petitie in 30 de zile. Nu-i lasati a faca ce vor!
Am facut memorii la: Presedintele Romaniei, Ministrul Justitiei, Parchetul General , Interpelare la Ministrul Justitiei prin biroul teritorial al unui deputat si la CSM..Toate au fost orientate spre Parchetul care trebuia sa solutioneze plangerile initiale. Deci rezultat zero. De la CSM am primit doua raspunsuri: in unul mi se spunea cat de multe dosare au procurorii de rezolvat si in altul spuneau ca nu au competenta de a comenta solutiile magistratilor. Deci rezultat tot zero.
Alte metode mai stiti?
Ma bazez pe fatul ca sunteti avocat!
Si ma mai bazez pe faptul ca traim intr-o tara democratica membra a Uniunii Europene.