avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat pe 60 de zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat pe 60 de zile

Am vazut mai sus o problema...dar nu o inteleg.
Am avut o tamponare in urma cu 61 de zile (astazi) mi-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada necunoscuta... pe procesul verbal este trecuta decat amenda si punctele de amenda nu si perioada pt care mi-a fost suspendat...pe nici o hartie de la politie de atunci nu scrie pe ce perioada mi-a fost suspendat.
Cam la o luna dupa aceea am primit o adresa acasa de la politie prin care sunt informat ca pentru fapta savarsita ... excat cum scrie "Va facem cunoscut ca, pentru incalcarea, la data de xx/08/2008 a prevederilor art.101 alin. 3 lit. A din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, v-a fost suspendata exercitarea dreptului de conducere pe o perioada de 60 zile, incepand cu data de xx/09/2008"
Din prostie nu am facut contestatie...

Ce se poate intelege de aici? ca dupa ce trec cele 60 de zile de la data respecitva ma pot duce sa imi ridic permisul...

Am fost astazi la militie sa il ridic si acolo mi s-a spus foarte frumos ca nu se poate pentru ca nu am dat testul... mi se returna in 60 de zile daca dadeam testul... pai parca daca dadeam testul se returneaza in 30 de zile...

iar.... "Art. 219. – (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:

a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;

b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie."

de la militia romana de pe site...

cum vine asta? dupa caz.... a fost majorata cu 30 de zile, daca titularul a promovat testul....
pai sa inteleg ca pot astepta si cele 90 de zile cum mi-a zis militianu acum... si cand ma duc sa imi zica ca nu am promovat sau dat testul si il mai tin inca 30 de zile? sau dupa alea 90 dau testul il promovez si ei mi-l dau abia dupa 30 de zile? adica in total 120 de zile?

Buuuun eu pt o tamponare minora... vara avarii mari, doar un far spart iau 60 de zile...si nu imi pot lua permisul dupa 60 de zile.
Un prieten care in ceeasi saptamana a fost lovit si bagat in spital cu inca o colega de catre un individ, acesta nu primeste nici macar 90 de zile de suspendare?

Din cate stiu eu... si am citit si eu putin legea asta astazi... pt avarii minore... 60 de zile suspendare la clasa III parca
pt victime ar fi 90 de zile de suspendarea plus altele?

Pana la urma dupa cat timp trebuie sa ma duc sa imi ridic permisu? 60? 90? 120? zile sau il las la ei?

Cel mai recent răspuns: madriann , utilizator 18:17, 11 Iunie 2009
Articolul din OUG 195/2002 pe baza caruia vi s-a suspendat dreptul de a conduce prevede:
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Daca considerati ca neacordarea prioritatii unui alt autovehicul este o fapta minora, va inselati amarnic. Trebuie sa fiti, insa, fericit ca urmarile accidentului au fost minore.

In interiorul celor 60 zile de suspendare aveati obligatia sa dati testul de verificare. Nu l-ati dat, vi s-a prelungit perioada de suspendare cu inca 30 zile. Daca in interiorul celor 90 zile nu dati si promovati testul, perioada de suspendare se prelungeste la 120 zile. Si asa mai departe, pana la Sfantul Asteapta.

Va doresc numai bine.

ing. Ioan Ciobanu

ok.... unde scrie acest lucru?
Ca sa il citez pe militanul de la udriste... veniti in decembrie pe 11 sa va ridicati permisul? astsa fara sa mai dau examen...si se fac 90 de zile
unde scrie ca sunt obligat sa dau examenul? si ca daca nu il dau se prelungeste pana la Sfantul Asteapta?

in ordonanta de mai sus nu vad nicaieri mentionandu-se acest lucru ca sunt obligat sa dau examenul.
la fel nici in codul rutier... singurul lucru care este scris este ca sunt incadrat la clasa a III-a de amenzi... si ca pt ce am facut mi se suspenda permisul 60 de zile si 6 puncte amenda...

Nu mi se pare normal ca pe procesul verbal sa nu fie scrisa perioada pt care mi-a fost suspendat permisul...

si sa inteleg si eu bine legislatia asta din republica socilista romania... deci... daca as avea suspendarea de 60 sau 90 de zile si dau examenul... daca il promovez din prima se mai adauga inca 30 de zile la pedeapsa dupa care imi pot ridica permisul... asta se intelege din codul rutier la sectiunrea recuperare permise suspendate...

Daca ar fi sa il citez pe militianu care mi-a facut procesul verbal... ar fi cam asa.... daca vrei sa iti recuperezi permisul mai repde...adica in 30 de zile dar numai dupa ce expira cele 15 zile in care poti sa conduci... te inscrii dai examenu si il iei....

oki... acum unde gresesc eu?

militianu zice una... legea zice alta? si eu tot fara permis sunt....

In plus cred ca militieni ar trebui sa isi miste [editat] din birouri si sa se prezinte la locul accidentelor chiar daca sunt minore si sa constate acolo pe loc cine este vinovatul, pentru ca in cazul meu ar fi fost culpa comuna...
dar de.... cand esti ca la gradinita si rezolvi intrebari cu desene ca militienii care nu stiu sa citeasca...

Oare cum poti sa intri in viteza in intersectie...stand pe loc ca sa te asiguri si sa provoci accident... toate in acelasi timp...

Daca militianul ar fi stiut sa citeasca declaratia mea si a celui care m-a lovit ar fi putut citi ca si eu si cel care m-a lovit am spus ca eu eram oprit (nu eram in miscare) pentru a acorda prioritate....

Dar e mai simplu sa te uiti la poze nu-i asa stimati militieni?!?!?! si sa trageti concluzia ca da... asta e... tu ai intrat in viteza in intersectie si l-ai lovit pe... x-luescu....

in fine... nu mai conteaza... o tara de XXXXXXX suntem si asa o sa ramanem... n-avem ce cauta in UE....
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator
Mai exista si regulamentul de aplicare a OUG 197/2002, anume HG 1391/2007:

Secţiunea a 4-a

Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce

Art. 219 - (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:

a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;

b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirmă că afecţiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inaptă medical au încetat.

(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile.

(4) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă în completarea unui test-grilă, ce conţine 15 întrebări din legislaţia rutieră. Este declarată "promovată" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 întrebări.

(5) Contravenientul este obligat să susţină examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, în perioada executării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, în zilele stabilite, săptămânal, la nivelul serviciului poliţiei rutiere.

(6) Prevederile alin. (1) - (5) se aplică şi în cazul titularului unui permis de conducere românesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicată sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce de către o autoritate competentă străină, ca urmare a săvârşirii de către acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplică această sancţiune.
Andreea Lisievici a scris:

Mai exista si regulamentul de aplicare a OUG 197/2002, anume HG 1391/2007:

Va multumesc, stimata doamna, ca ati raspuns inaintea mea. In felul in care se exprima "bobman" stateam pe ganduri daca sa mai continui sau nu conversatia.

Imi permit sa fac o rectificare. Este vorba de regulamentul de aplicare a OUG195/2002, anume HG 1391/2006

Va doresc numai bine, stimata doamna.

ing. Ioan Ciobanu
Asa e, am mai incurcat niste cifre incercand sa scriu rapid... :) E drept ca n-am avut initial rabdare sa citesc toata inversunarea din mesajul lui bobman, pentru ca atunci as fi scris dinainte urmatorul mesaj:

Stimate domn, imi pare rau ca sunteti asa suparat si ca poate vi s-a facut o nedreptate. Cu toate astea, acest forum nu este locul unde sa jigniti orice persoane (sau categorii), indiferent ca situatia este asa cum o prezentati sau nu. Mai mult decat atat, incercati sa constientizati ca aici va raspund niste oameni care nu va cunosc si pe care nu ii cunoasteti, fara a astepta in schimb altceva decat decenta. Prin urmare va rog sa incercati sa va temperati tonul si la intrarea pe forum sa va concentrati pe rezolvarea aspectelor juridice ale problemei dumneavoastra, asa cum o facem si noi.

Va multumesc pentru intelegere!

Alte discuții în legătură

Recurs la contestatie proces verbal depasirea limitei de viteza Florin111 Florin111 In speta mi s-a facut proces verbal pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 km/ora pe care l-am contestat in instanta ,iar pe fond ,desi necomunicata ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 zile daniel123456 daniel123456 Buna ziua. Am fost oprit aseara plecand de la un chef am baut 4 sau 5 pahare de vin si m au oprit politai si a iesi 0.14 si prin urmare am primit fara drept de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire suspendare permis auto dumis dumis In urma cu doua luni si jumatate mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, datorita unei alcoolemii de 0.20%. Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)