avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine face legea si pentru cine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine face legea si pentru cine

Lucrez intr-o firma de cadastru. In timpul liber, deci dupa ce plec acasa ma ocup cu produse cosmetice AVON.
Sunt un mic distribuitor care cumpar produse atat pentru familie cat si ptr. apropiati.
Directorul societatii unde lucrez a aflat ca vand produse si mi-a interzis acest lucru deoarece altfel risc sa-mi pierd slujba.
Mi-a spus ca nu am dreptul sa mai ma ocup cu alte activitati in afara job-ului meu.
Mentionez ca nu am retea si nici nu plec din timpul lucrului sa vand produse, nu am magazin de comercializare...ci pur si simplu cumpar ptr. mine si ptr. cei care vor cate ceva si le aduc.
Este vreo LEGE care impune acest lucru, cum ca daca te mai ocupi cu altceva in afara serviciului, directorul unde ai un job permanent iti poate desface contractul de munca???
Am fost deja amenintat sa renunt.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:35, 11 Noiembrie 2008
Depinde de obiectul de activitate al firmei la care lucrezi şi de funcţia pe care o ocupi.
Dacă obiectul de activitate este din acelaşi domeniu cu cel al firmei Avon şi ai semnat o clauză de neconcurenţă, eşti pasibil de daune interese.
Din cate stiu eu, nu exista vreo lege care sa-ti interzica sau sa te controleze ce faci in timpul liber. Faptul ca incerci sa mai castigi cativa banuti in timpul liber, nu vad de ce il deranjeaza pe seful dvs. Chiar daca este prevazuta o clauza in contractul ce l-ati semnat cu firma, nu poate sa existe concurenta intre cele doua, fiecare avind un alt domeniu de activitate, total diferit.
Probleme ar putea sa intervina atunci cand va neglijati atributiile ce va revin la locul de munca, seful dvs considerand ca va pierdeti timpul prezentand colegilor produsele respective.
Doar dacă există o incompatibilitate prevăzută de lege pentru profesia dumneavoastră nu aţi putea desfăşura activităţi comerciale sau de alt gen. Altfel, nici regulamentul intern al firmei la care lucraţi, nici voinţa unilaterală a patronului nu vă pot împiedica să aveţi un al doilea job.

Nu văd ce concurenţă ar exista între o firmă de cadastru şi vînzarea produselor Avon - cosmetice, parfumuri şi altele de acest gen.

Liviu S.Bordaş
Cadastrul nu prea are cum sa se "pupe" cu produsele cosmetice, asa ca nu poate fi vorba de concurenta. Nu este legala atitudinea sefului, atata vreme cat cealalta activitate o faci in timpul liber. Poate nu a aflat, dar dupa programul la aceasta firma ai putea sa mai ai vreo cateva contracte de munca sau colaborare :)
=D> Ia faceti dv. o notificare sefului in care scrieti ca, in urma discutiei avute, in care vi s-a precizat expres sa renuntati la veniturile suplimentare pe care le realizati prin vanzarea unor produse cosmetice in afara programului de munca, ii aduceti la cunostinta ca nu are nimic de-a face o activitate cu cealalta si ca nu considerati ca ar exista astfel un motiv de concediere.
Si ce ar mai fi de spus, in functie de situatia de fapt... asa incat sa puteti folosi aceasta notificare (cu numar de inregistrare la firma sau confirmare de primire) in caz de litigiu pe muncii, anume concediere. :D
IN rest, ii mai aratati ca in conformitate cu Codul muncii in vigoare, nu are dreptul nimeni a interzice absolut dreptul la munca... exercitarea unei profesii sau meserii... :P Nici macar in schimbul unei sume de bani, nici macar clauza de neconcurenta nu ar putea face asta...

Asta daca dv. credeti ca nu va inrautatiti situatia in firma respectiva. Parerea mea este ca aveti astfel o dovada in caz ca va concediaza abuziv.

Alte discuții în legătură

Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)
Salutare, lucrez pe zona de recrutare si intampin urmatoarea ... Constantin6991 Constantin6991 Salutare, Lucrez pe zona de recrutare si intampin urmatoarea situatie pe zona de freelancing: Am fost contactat de o companie de recrutare din SUA, care ... (vezi toată discuția)
Clauza de nonconcurenta ptr un pfa care este si salariat la alta firma cu norma intreaga. andreeadana71 andreeadana71 Buna ziua. Am un salariat cu contract de munca de 8 ore pe zi/5zile pe sapt.(program de lucru 9-18 cu pauza cu tot)intr-un birou de proiectare, cod caen ... (vezi toată discuția)