avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salutare, Lucrez pe zona de recrutare si intampin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salutare, Lucrez pe zona de recrutare si intampin urmatoarea ...

Salutare,

Lucrez pe zona de recrutare si intampin urmatoarea situatie pe zona de freelancing:

Am fost contactat de o companie de recrutare din SUA, care are activitate strict pentru candidati de acolo. Ei mi-au propus sa-mi pastrez actualul job si sa colaborez prin PFA cu ei, fara un nr de ore, ci sa-mi desfasor activitatea in afara programului jobului meu (ei lucrand si pe un alt fus orar).

Am discutat cu managerul agentiei de recrutare unde lucrez si mi-a transmis ca nu pot colabora in timpul liber ca si PFA cu cei din SUA. Motivul fiind ca este acelasi domeniu de activitate (recrutare), dar noi in prezent recrutam doar pentru companii din Romania si singura legatura cu SUA, este ca avem si entitate infiintata acolo, dar nu avem niciun client.

Am verificat contractul si anexele si nu exista nimic mentionat legat de partea de neconcurenta, ci doar doar o anexa cu obligatii de confidentialitate in care sunt mentionate multe aspecte legate de informatiile interne. Singura mentinue pe care n-am inteles-o este sa nu se incalce situatia prevazuta in art. 4 din Legea concurentei neloiale nr, 11/1991.


Asadar, intrebarile mele sunt: am voie sa colaborez ca PFA cu compania din SUA in cazul contractului pe care-l am cu actualul angajator?

Daca da, trebuie sa anunt actualul angajator ca desfasor aceasta activitate in timpul liber sau nu? In cazul in care trebui sa anunt, iar angajatorul actual nu doreste sa-mi permita asta, este legal?


Astept raspunsuri.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:28, 6 Februarie 2021
Aveti voie sa colaborez ca PFA cu compania din SUA, atat timp cat nu aveti o clauza de neconcurenta.

Codul Muncii
Art. 21
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta 31040404 31040404 Buna ziua, In momentul cand am semnat CIM am semnat si o clauza separata in care era stipulat ca nu am voie sa ma angajez la o firma concurenta timp de cinci ... (vezi toată discuția)
Abuz angajator angelll80 angelll80 Buna ziua, Este normal ca un angajator sa ma oblige sa imi streg conturile de pe site-urile de recrutare ? ( amenintandu-ma ca in caz contrar ma da afara ) (vezi toată discuția)
Clauza ne-recrutare angajati ghe48 ghe48 Poate o companie X introduce in contractul de munca o clauza prin care un angajat, timp de 2 ani DUPA intreruperea contractului de munca, nu poate ... (vezi toată discuția)