avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament

Buna seara,
Cu 2 luni înainte de a ma casatorii am cumparat un apartament pe numele meu platind un avans de 50% si restul pe credit pe 15 ani. As vrea sa stiu daca, in conditiile în care ratele de rambursare au fost platite în timpul casatoriei, apartamentul a devenit proprietate comuna cu sotul meu si în ce proportie.
Multumiri.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:56, 6 Martie 2012
Teoretic, prin simplul fapt al platii ratelor in timpul casatoriei, apartamentul nu devine bun comun (conteaza data dobandirii in proprietatea, chiar daca ratele s-au platit dupa).
Ratele pot cel mult sa indreptateasca pe sotul ne - proprietar la restituirea contributiei lui la plata, dar discutam de o suma de bani, nu de parte din apartament.
Multumesc pentru raspuns, în continuarea întrebarii, care este situatia dupa decesul sotului meu ?. Din neglijenta nu am declarat succesiunea dar am continuat sa locuiesc în acest apartament. Se poate evoca o situatie de acceptare tacita ?
Bunul imobil a fost dobandit inaintea casatoriei .Pe cale de consecinta, acesta este bun propriu al dumneavoastra.

In vederea calficarii bunului imobil ca fiind propriu sau comun este relevanta data perfectarii contractului de vanzare-cumparare.


Plata ratelor in timpul casatoriei da nastere unui drept de creanta al sotiei . ( drept ce va fi raportat la sumele de bani platite de catre aceasta ).


Aceasta situatie are un raport cu acceptarea succesiunii de catre sotie ?
Pai stati sa vedem daca ne-am inteles.
Din post-ul initial rezulta ca dvs., utiilizatorul "coser", sunteti sotia, si ca aveti un apartament pentru care data cumpararii este anterioara datei casatoriei.

Ulterior, ne spuneti ca ati continuat sa locuiti in apartament dupa decesul sotului. Foarte bine, pentru ca este apartamentul dvs. propriu, e mai mult decat firesc sa locuiti in el.
Fiind bunul propriu al sotiei, aparamentul nu intra in masa succesorala a sotului defunct (pentru ca defunctul sa il lase mostenire, trebuia ca apart. sa fie macar in parte al sau, ceea ce nu e cazul).

In aceste conditi, folosirea apartamentului nu poate valora acceptare a succesiunii.

Pe de alta parte, este posibil ca sotia sa fi facut alte acte de acceptare tacita. De fapt, este chiar probabil: daca a continuat sa locuiasca in locuinta comuna, foarte probabil ca de acolo a folosit unele bunuri mobile (covorul, vreo patura, aragazul) care au apartinut (si) defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ioanabarbu ioanabarbu Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ginomihail ginomihail buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire. tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)