1.as dori sa stiu de unde pot afla pretul corect al apei calde de care beneficiez.locuiesc intr-un apartament cu centrala de bloc si platesc aproximativ 20 ron pentru un mc de apa calda.acum cateva zile am vizitat o matusa ce este racordata la sistemul centralizat si platea aproximativ 10 ron/mc de apa calda.se poate sa existe o diferenta de pret asa semnificativa?
2.pretul apei reci poate varia in interiorul aceluiasi oras?
multumesc anticipat.
In Brasov pretul la apa rece este 5,86 lei/m.c(inclusiv canalizare si TVA) si este acelasi in tot orasul. La apa calda nu cunosc care este pretul intrucat asociatia noastra este debransata, dar pretul trebuie sa fie acelasi.
Pentru orientare asupra pretului va pot spune ca:
- In Bucuresti pretul apei reci este 5,94 lei, dupa ultimele scumpiri succesive.
- Pretul apei calde poate varia de la luna la luna din cauza temperaturii de livrare si deci cat de mult combustibil s-a consumat pentru a incalzi la o anumita temperatura un mc de apa rece, dar si de variatia pretului acestui combustibil.
Pentru apa calda a venit pe factura pretul de 14.35 lei / mc (aici se include si pretul apei reci care a fost incalzita) - in sistemul centralizat.
10 lei / mc de apa calda este foarte putin si suspectez ca este numai pretul agentului termic folosit la incalzirea apei reci, nu pretul intreg al apei calde.
Pe factura de la furnizorul de apa calda vine numai valoarea incalzirii (caldurii) si valoarea agentului termic care a incalzit apa rece.
Ca sa vezi pretul intreg al unui mc de apa calda trebuie sa combini aceasta factura cu jumatate din factura venita de la furnizorul de apa rece unde se specifica separat cata apa rece s-a consumat pentru prepararea apei calde, informatie transmisa intre furnizori.
Este posibil ca in asociatia matusii dv., pe liste, in rubrica de AC sa fie numai costul agentului termic, iar in coloana de AR sa fie costul apei reci propriu-zise + costul apei reci incalzita (apa calda), adica informatiile strict cum vin pe facturile de la furnizor - pe o coloana factura de la furnizorul de agent termic, pe cealalta coloana factura de la furnizorul apei reci.
Daca ar fi asa cum intuisc eu, pretul apei calde ar fi in jurul valorii de 16 lei / mc.
La blocurile care au centrala de bloc sunt oarece discutii pe aceasta tema din cauza faptului ca ori conducerea as. prop. nu informeaza proprietarii despre modalitatea de repartizare a costurilor, ori proprietarii nu sunt interesati sa afle din timp acest lucru, astfel ca daca apuci sa te uiti o data pe lista de plate, vei constata niste surprize...
Ce se intampla: in acel bloc intra ca utilitati, apa rece, gaze naturale, energie electrica, servicii, consumabile. Ei, pentru perioada de vara, este clar: costurile cu prepararea apei calde este format din cantitatea de apa rece care prin incalzire devine apa calda, consumul de gaze, consumul de energie electrica, costuri fochist - daca aveti si ce-o mai fi pe-acolo; si cum ”iarna nu-i ca vara”, acum intervin si costurile cu incalzirea locuintelor.
Bun, as. prop. trebuie sa faca o impartire cat de cat corecta a acestor costuri pentru a multumi pe toata lumea - pentru ca in definitiv - pe global, costul este unul singur, dar defalcat pe cele doua componente, apa calda si incalzire.
Sigur, daca defalcare pe care o face as. prop. nu este echitabila, apar discutii in acel grup mic de proprietari. Daca costul apei calde este la dvs. 20 lei mc, inseamna ca costul pe mp de sup. utila incalzita va fi un pic mai mic si invers... Cum spuneam, pe global, cheltuiala este una si depinde foarte mult de cum se hotaraste de catre dvs. proprietarii si desigur de conditiile meteo.
Cunosc pe cineva care locuieste la un bloc cu CT proprie si pentru a micsora costurile cu apa calda, au in incaperea centralei un vas de inox de vre-o 3 mc in care se depoziteaza apa rece pentru apa calda. Aceasta apa se mai incalzeste, natural in incaperea centralei, astfel incat in momentul in care intra in CT pentru a deveni apa calda, se consuma mai putin combustibil, deci se reduc oarecum costurile.
Deci, pentru a va clarifica intrebarile, luati legatura cu as. prop. Acolo se afla raspunsurile corecte la problemele dvs.
Pretul apei calde variaza in functie de Gcal. inscrisa in factura si de cantitatea de apa rece folosita pentru apa calda (consumata de locatarii blocului) In blocul meu (in Bucuresti), in luna ianuarie pretul apei calde a fost de 12,9985 lei/mc. : apa rece 5,9028 lei/mc (inclusiv taxa municipala de 0,05 lei) + Gcal 7,0957 lei.
Pentru a afla pretul apei reci sunati la furnizorul dvs. de apa. La Apa Nova Bucuresti ni se dau toate relatiile. Firesc ar fi fost sa vedeti factura venita pentru blocul dvs. solicitand-o administratorului, sau din baza de calcul pe care administratorul ar fi trebuit sa o afiseze alaturi de lista de plata. (conform prevederilor legale)
1.as dori sa stiu de unde pot afla pretul corect al apei calde de care beneficiez.locuiesc
2.pretul apei reci poate varia in interiorul aceluiasi oras?
1-Pentru lamurirea problemei cu care va confruntati in temeiul art 10 din l nr 230/2007 solicitati presedintelui de asociatie sa va prezinte factura emisa de furnizorul de apa calda
2-Pretul apei reci,trebuie sa aibe aceiasi valoare in cazul furnizarii de catre un singur furnizor
Valabilitate legi
doina99
Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine :
Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)
Apa calda
dan61
As dori sa va rog sa -mi spune-ti cum se calculeaza
apa calda din cele 2 facturi (una in mc si cealalta in Gcal)
Care este costul unui mc de apa calda? (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti
euTU
Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)