avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... A procedat corect politia?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

A procedat corect politia?


Fiul meu a patit un accident si credem ca a fost nedreptatit, din aceasta cauza va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra.
Sa relatez faptele: circula in afara localitatii, zona nelocuita, avea in fata lui o masina care rula cam cu 50/ora, fiul meu s-a asigurat, a semnalizat si s-a inscris in depasire iar cand a ajuns destul de aproape de cel din fata lui, il vede ca face stinga fara semnalizare, fara nimic. Atunci fiul meu neputind sa-i treaca prin fata, a pus frana brusc, a tras puternic cu ambele miini de volan si face inapoi dreapta lovind masina din fata in partea dreapta- spate iar masina lui in stinga-fata si s-a oprit in zapada de pe marginea drumului. S-a speriat asa de tare ca tremura tot si i se inclestase maxilarul iar celalalt nici macar nu s-a dat jos din masina, a coborat geanul si a intrebat daca au patit ceva.Trebuie sa mentionez faptul ca soferii sunt amandoi adolescenti si in fiecare masina mai era cate o persoana: fiul meu cu un vecin iar celalat cu un barbat. Initial fiul meu si vecinul care era cu el, cand au vazut ca cel din fata lor face stinga fara semnazilare au crezul ca vor sa-i sperie sau ca a scapat ceva jos in masina si nu e atent.Au sunat la 112 si li s-a spus sa elibereze carosabilul daca nu sunt victime pentru ca nu o sa vina politia si au venit acasa la noi pentru ca era mai aproape de locul accidentului. Initial au zis ca se inteleg amiabil apoi celalat nu a mai fost de acord.
Acest lucru s-a intamplat sambata pe seara, duminica la fel nu s-au inteles, celalalt ii solicita o suma de bani ca sa-i dea asigurarea ; masina fiului meu are avarie mare spre totala iar celalat este lovit putin la oblon (Dacie papuc) si far. Luni dimineata la fel nu s-au inteles si au mers la politie, au dat declaratii, celalalt nu a recunocut ca i-a intrat in fata, a fost scos vinovat fiul meu pe motivul ca nu a respectat distanta la depasire- cum o veni asta ????? pentru ca ajunsese aproape de masina din fata lui cand celalalt sofer a facut brusc stanga spre el si fiul meu ca sa nu-l izbeasca direct sau sa intre in sant in zapada de pe marginea soselei a frinat si a virat brusc dreapta pentru ca celalalt facuse stinga.
Asta ni se pare o motivatie absurda si nu o intelegem poate ne lamuriti d-voastra cum vine asta?
Cert este ca le-a suspendat carnetele la amindoi, le-a luat puncte si le-a dat amenda pentru ca nu au anuntat accidentul in 24 de ore de la producere- noi stiam de 48 de ore!
Care este parerea d-voastra, s-a procedat corect?
Fiul meu a specificat pe procesul verbal ca nu este de acord cu solutionarea si i s-a spus ca poate face contestatie la tribunal- in ce consta acest lucru si ce implica?
Va multumim anticipat pentru raspuns.
Eu am o nelamurire filu dumneavoastra era pe banda 2 sau dupa caz pe contrasens sau in spatele vehicului ce urma sa il depaseasca?
Parerea mea este ca fiul dvs. este vinovat fata de cel pe care l-a lovit, iar cel pe care a vrut sa-l depaseasca si nu a semnalizat este vinovat fata de fiul dvs.In acest caz vinovatii isi pot repara daunele pe propriul casco(daca au) iar cei pagubiti de RCA-urile vinovatilor.
Cand s-a intamplat evenimentul soseaua era libera, nu circula nimeni in nici un sens, fiul meu era pe prima banda, il avea in fata in acelasi sens de mers pe cel cu care a avut impactul, s-a asigurat, a semnalizat depasire, a trecut pe banda doi sa-l depaseasca pe cel din fata lui si cand era destul de aproape, cel din fata a facut spre stinga- spre fiul meu care a pus brusc frana si a tras de volan dreapta, l-a lovit in partea dreapta-spate pe cel din fata lui(singurul de pe sosea in momentul acela) si el este lovit pe partea stinga-fata. Fiul meu crede ca cel din fata lui in momentul cand a facut stinga si a realizat ce se intimpla, acela a tras la fel de volan inapoi spre dreapta, sa revina pe prima banda, pentru ca impactul este cam in colt- faruri -la ambele masini, fiul meu este lovit mai mult pentru ca cel din fata a avut Dacia papuc si lovitura este destul de sus la el. Nu au Casco, au RCA amandoi.

In momentul de fata, rugamintea mea este sa ma sfatuiti ce am mai putea face, dupa cum v-am spus, a fost gasit vinovat fiul meu, i s-a dat RCA-ul lui celuilalt, fiul meu a specificat in Procesul verbal ca nu este de acord cu solutionarea.
Mai putem face ceva?
Multimiri anticipate pentru sfaturi.



[Mesaj editat - pct. 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da aveti dreptul de a contesta procesul vb !Dar dupa parerea mea nu aveti sanse de castig!Parerea mea este ca si fiul dumneavoastra are o mare parte din vina !Nu a efectuat corect manevra de depasire!

Distanta de siguranta la depasire

- 1 distanta de siguranta fata de autovehiculul pe care urmeaza sa-l depasim;- 2 distanta laterala de siguranta in timpul depasirii, aceasta distanta trebuie sa previna acrosarea autovehiculului depasit;

- 3 distanta de siguranta fata de autovehiculul pe care il depasim, inainte de revenirea din depasire;

- 3 + 4 distanta de siguranta fata de autovehiculul depasit dupa revenirea pe banda;



[Mesaj editat - pct. 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ma numesc Emil,va scriu in legatura cu accidentul de mai sus...ma indreptam spre Valeni de Munte,la iesirea din Localitatea Lipanesti,in fata mea se deplasa o Dacia papuc care mergea cu viteza de aproximativ 50km/h,eu ma aflam in spatele acestuia la distanta de aproximativ 50 m,m-am asigurat din ambele sensuri de mers apoi am semnalizat depasirea.In apropierea daciei cu cel mult 7 metri am sesizat ca acesta imi intra in fata fara sa se asigure ca este depasit si fara semnal,eu in momentul cand am vazut ce face acesta,am claxonat am pus ambele maini pe volan si am tras dreapta,in timp ce am claxonat acesta a tras brusc de volan sa revina pe banda initiala iar eu l-am lovit cu stanga fata pe el in dreapta spate.Stiu ca in timpul unei depasiri,cel depasit nu are voie sa mareasca viteza de deplasare sau sa schimbe directia de mers fara sa semnalizeze si sa traga spre dreapta drumului ca sa nu-l incomodeze pe cel inscris in depasire.Sunt sigur ca la declaratia pe care a dat-o,nu a recunoscut ca mi-a intrat in fata-(se poate deduce dupa pozitia loviturilor)si de aceea am fost gasit decat eu vinovat.Multumesc si astept un raspuns.

Alte discuții în legătură

Accident masina daniela ciocoiu daniela ciocoiu Am avut un accident de masina pe un drum european. Se spune ca noi suntem vinovati pt ca am lovit masina din spate pt ca nu am putut evita. Eram pe banda a ... (vezi toată discuția)
Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)
Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)