Buna ziua,
In anul 2006,am fost angajata la o societate in functia de operator date, deci cu salariu minim pe economie. Ulterior am fost mutata la departamentul financiar contabil, cu act aditional prin care eram trecuta economist ( act aditional inregistrat la ITM), insa salariu a ramas acelasi. Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva astfel incat respectiva societate sa-mi plateasca contributiile aferente pentru angajat cu studii superioare?Cui ar trebui sa ma adresez?
1. Daca ati fost trecuta pe postul de economist, inseamna ca postul respectiv era proiectat pentru studii superioare si salariul trebuia sa fie de minim "salariul minim pe unitate x 2".
2. Trebuie sa va adresati conducerii sa va explice de ce v-a lasat cu salariul minim. Daca nu se rezolva, adresati-va Corpului de control al ITM.
3. Depinde de raspunsul pe care il veti primi: daca vi se va da salariul marit retroactiv, vi se vor recalcula si contributiile si se vor vira pe destinatiile legale.
4. Nu inteleg de ce ati semnat actul aditional la CIM daca ati vazut ca va dadea acelasi salariu?
Va doresc succes!
Am crezut ca respectiva societate va alinia salariile conform normelor in vigoare insa nu a fost asa. Acolo toti angajatii salariu minim pe economie ( directori tehnici, director adjunct). Mai dadeau cativa banuti la negru, dar de marit pe cartea de munca nici vorba. Nu iti convenea, erai liber sa pleci. Iar lichidarea nu o faceau la zi ce te chemau dupa 2 luni(salariu pe august se lua in septembrie).Acum ca am plecat de acolo ma gandeam ca as putea face ceva.
1. Inseamna ca daca nu plecati de la ei nu va mai puneati problema recuperarii banilor? Nu va acuz, pentru ca asa procedeaza majoritatea salariatilor: indura pentru ca l este frica sa nu fie concediati si dupa ce pleaca isi aduc aminte de drepturile lor legale.
2. Acum puteti sa dat in judecata angajatorul, la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Conform art.285 din Codul muncii cauzele privind conflictele de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Mult succes!