avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... apartament pentru minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

apartament pentru minori

Buna ziua!
Suntem parintii a doi copii minori. Vrem sa trecem apartamentul pe numele lor cu conditia de a putea ramane in apartament atat cat suntem in viata. Ce putem face si care e procedura legala ?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 03:34, 29 Februarie 2012
Puteti face donatie cu retinerea uzufructului. Pentru copii pot accepta bunicii sau un curatore numit de instanta de tutela. Donatia se va face si cu autorizarea prealabila a instantei de tutela. La donatie nu mai platiti impozit fiind rude de grad 1, la vanzare plateati impozit pe tranzactie. Avand in vedere ca donati celor doi copii nu este nico problema. Donatia nu poate fi atacata de descendeti fiind ambii beneficiari ai acestui act.
In cazul unui copil din afara casatorie,acesta poate ataca donatia?
Da. pentru ce incalca rezerva succesorala a acestuia. La decesul dvs va putea cere raportul adonatiei si reducerea liberalitatilor excesive pentru partea ce ii incalca rezerva succesorala.
Un act de vanzare-cumparare se poate face pentru cei doi copii din timpul casatoriei cu aceeasi conditie de a putea ramane in apartament se poate face? Daca da, copilul din afara casatoriei poate ataca acest act?
Se poate face si act de vanzare cumparare cu procuratori de fonduri sa zicem bunicii care dau spre donatie nepotilor bani pentru cumpararea imobilului. Insa donatia bunicilor poate fi atacata de descendenti la succesiunea acestora si supusa raportului sau reducerii liberalitatii excesive daca bunicii in afara de parintele copiilor mai are si alti copii. Evident si acel act de vanzare cumparare poate fi atacat ca si donatie deghizata de copilul din afara casatoriei caruia i se incalca rezerva succesorala. sarcina probei, adica ca a fost o donatie si nu o vanzare, incumba celui care o invoca.
Si actul de vanzare cumpararea se poate face cu retinerea de catre parinti ai uzufructului viager si cu respectarea acelorasi conditii..autorizarea instantei de tutela, curator..

Alte discuții în legătură

Donatie catre minor laurast laurast am construit impreuna cu sotul meu o casa cu ajutorul unui credit ipotecar. as dori sa cunosc ce posibilitati am sa tranfer proprietatea casei copilului meu ... (vezi toată discuția)
Testament camycris camycris poate fi atacat testamentul sotului meu de catre cei doi copii din casatoria anterioara? noi avem un copil impreuna iar pe cei doi i-a lasat cu mama lor intr-o ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)