avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se impart bunurile dobandite in comun la un proces ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se impart bunurile dobandite in comun la un proces de divort?

buna ziua!eu si sotul meu suntem casatoriti de 3 ani de zile,dar de ceva vreme nu ne mai putem intelege deloc.Noi am cumparat dupa casatorie o masina,si am obtinut un apartament de 2 camere prin programul "prima casa".la care am platit ratele pina in prezent.As vrea sa-mi spuneti cum se pot impartii acestea conform noului cod civil?Eu as vrea ca sa el sa ia masina si tot ce mai vrea din casa doar si-mi lase mie apartamentul ca sa pot plati eu pana la terminarea ratelor?credeti ca se poate?
La dumneavoastra fiind vorba de partaj conventional (adica prin invoiala partilor) puteti apela la instanta, notar sau la un mediator, bineinteles ca fiecare cu costuri diferite. Medierea este cea mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor.

Bunurile comune sotilor pot fi impartite astfel:
- in natura, proportional cu cota fiecarui proprietar;
- atribuirea intregului bun uneia dintre parti, urmand ca cealalta sa plateasca o sulta;
- vanzarea bunului si impartirea pretului proportional cu cota parte a fiecaruia.
Daca va intelegeti, puteti face o tranzactie care sa reflecte vointa dvs.
Daca nu, se vor face in instanta expertize de specialitate (imobiliara, auto) pentru determinarea valorii bunurilor.
Ulterior instanta va decide modul de impartire al bunurilor comune, tinand seama de o serie de criterii (daca aveti copii ce v-au fost incredintati, daca nu aveti o alta locuinta, in timp ce sotul are, etc).
Daca loturile nu sunt egale, partea ce a primit un lot de bunuri cu o valoare mai mare este obligat sa plateasca intr-un anumit termen celeilalte parti diferenta (suma de bani respectiva poarta numele de sulta).
Asta e ceeea ce imi doresc eu.dar el nu este de acord.si spune ca el are salariul mai mare decat al meu si ca trebuie sa primeasca mai mult.cum credeti ca o sa pot face?


si da el are o casa mostenire data de tatal sau.asa ca el are si alta solutie.in schimb eu nu am decat acest apartament chiar daca trebuie sa platesc ratele.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar a unui imobil ipotecat mic1276 mic1276 Am divortat in august 2006 (casatoria a fost incheiata in 2001) prin acordul partilor, neavand copii si nefacand partaj atunci. Acum am vrea sa facem partaj - ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, atribuire bunuri, sulta georgeconstantin georgeconstantin Sunt in proces de partaj cu fosta sotie,divortul pronuntandu-se,definitiv si irevocabil in anul 2013. In acest moment,a avut loc prima sedinta,s-a amanat ... (vezi toată discuția)
Bună seara. am certificat de moștenitor eu și mătușa mea. ... Julia 555 Julia 555 Bună seara. Am certificat de moștenitor eu și mătușa mea. Ce trebuie sa fac dacă nu ne înțelegem ce vrem sa facem cu casa? Eu vreau sa o vând și ea ... (vezi toată discuția)