avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj voluntar a unui imobil ipotecat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj voluntar a unui imobil ipotecat

Am divortat in august 2006 (casatoria a fost incheiata in 2001) prin acordul partilor, neavand copii si nefacand partaj atunci. Acum am vrea sa facem partaj - ne-am inteles asupra a ceea ce vrem sa impartim. Problema este urmatoarea: cand am divortat aveam in proprietate comuna 2 apartamente luate prin credit ipotecar: unul in 2004 si unul in iunie 2006. Apartamentul luat in 2004 prin credit ipotecar a fost achitat integral (deci nu mai este ipotecat) dupa divort. Dorim ca prin partaj apartamentul achitat integral sa revina unuia dintre soti, iar celalalt apartament (cel ramas ipotecat) impreuna cu creditul bancar sa revina celuilalt sot. Cum se poate proceda si care ar fi costurile?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:03, 21 Septembrie 2009
in urma unei expertize se va stabili cota de contributie a fiecaruia din soti la dobindirea acestora atit in timpul casatoriei cit si dupa desfacerea acesteia. in functie de contributia fiecaruia la dobindirea bunurilor si a impartelii, diferentele de valoare se vor regla prin plata unor sulte.
Dorim ca prin partaj apartamentul achitat integral sa revina unuia dintre soti, iar celalalt apartament (cel ramas ipotecat) impreuna cu creditul bancar sa revina celuilalt sot.


Cata vreme exista un acord de vointa al sotilor , partajul devine mai usor de realizat.
Aceasta invoiala poate fi mentionata intr-o tranzactie , de care instanta sa ia act , si va alcatui dispozitivul hotararii judecatoresti.

Unul dintre soti va fi tinut a plati in continuare ratele la banca , si , in caz ca se impune , poate exista obligatia de despagubire a unuia dintre soti , dupa caz , prin plata unei sulte.

in cazul procesului de partaj taxa de timbru s-a majorat , aceasta fiind in cuantum de 3% din valoarea bunurilor partajabile !!
astfel incat, fiind vorba de doua imobile, cred ca ar fii in avantajul dvs sa cadeti de acord in ceea ce priveste partajarea acestora .
urmand astfel sa incheiati o tranzactie in acest sens, de care instanta sa ia act .

taxa de timbru in cazul partajului , se restituie daca partile cad la invoiala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj datorii ana88 ana88 sunt casatorita de peste 5 ani...motive de divort sunt multiple...vreau sa am o discutie cu sotul meu si sa divortam de comun acord...probabil ca se va infuria ... (vezi toată discuția)
Pasii de parcurs pt. un partaj de comun acord si costul acestuia mihaela1276 mihaela1276 Buna ziua, Eu si fostul sot am achizitionat in timpul casatoriei doua apartamente prin credit ipotecar. Unul a fost deja achitat integral. M-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
N-am facut partajul la apartament... outofside outofside Buna ziua tuturor, am urmatorul caz: - m-am casatorit - am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament - am divortat si am declarat ca n-avem de facut ... (vezi toată discuția)