avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj datorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj datorii

sunt casatorita de peste 5 ani...motive de divort sunt multiple...vreau sa am o discutie cu sotul meu si sa divortam de comun acord...probabil ca se va infuria si nu va fi de acord. Divortul oricum se va pronunta si nu ma intereseaza din vina cui. Intrebarea este legata de partaj, deoarece eu am adus foarte multi bani in casa-miliarde, iar el are un salariu de 10 mil lei vechi.Avem un apartament luat pe credit in timpul casatoriei, eu fiind titular, iar el coplatitor (pentru ca salariul lui era sub o treime din al meu). Ratele sunt achitate de mine...mai am cca 20000 de euro de achitat din apartament, pe 25 de ani. De asemenea am o firma in care sunt asociat unic, pe care am masini in leasing. Firma a fost infiintata in timpul casatoriei, iar banii investiti in ea provin dintr-o vanzare foarte profitabila de actiuni, acestea fiind cumparate de mine in timpul casatoriei, din salariul meu!. Probabil el va vrea jumatate din firma si apartament. Eu cred ca i se cuvine doar jumatate din apartament (asa...cu indulgenta). Am sanse sa pastrez firma si sa raman in apartament, platindu-i lui jumatate din valoarea apartamentului?, avand in vedere ca nu cred ca se va ajunge la nici o intelegere amiabila...si care ar fi costurile, avand in vedere ca valoare evaluata de banca, a imobilului se ridica la cca 70000 euro.Se poate face in rate plata catre sot, deoarece nu dispun de atatia bani cash acum?
Apartamentul va fi supus impartelii , insa contributia financiara mai mare rastoarna prezumtia relativa de contributie egala a celor doi soti.Masinile nu vor fi supuse partajarii, daca au fost achitate integral din venituri proprii .(la aceasta societate fiind unic asociat ).Cota parte de 1/2 din apartament , din cele mentionate de dumneavoastra , nu are cum sa-i revina sotului , avand in vedere aportul sau pecuniar.
Exista posibilitatea atribuirii , cu obligatia aferenta de a plati sotului o sulta, o suma cu titlu de despagubire, stabilita de catre instanta de judecata (intrucat varianta amiabila nu e incidenta)
avand in vedere ca nu se poate pune problema partajarii bunurilor pe cale amiabila , trebuie sa introduceti la judecatoria in a carui raza teritoriala se afla situat imobilul , cerere de partaj judiciar.
veti anexa taxa de timbru in cuantum de 19 ron si timbru judiciar de 0, 30 ron.
trebuie sa stiti ca partajul se judeca dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila .

nu are cum sa-i revina sotului 1/2 din apartament, avand in vedere contributia sa infima la achizitionarea acestuia .
cel mai probabil ca dvs va va fi atribuit imobilul, cu obligatia platii unei sulte catre sot .
masinile luate in cadrul firmei nu vor face obiectul procesului de partaj .

cererea de divort o veti depune la judecatoria ultimului domiciliu comun .

multumesc

Ca sa divortam de comun acord ce trebuie sa facem? Avem nevoie de avocat?
Puteti alege partajul conventional notarial sau puteti opta pentru cel judiciar, acordul de vointa fiind mentionat intr-o tranzactie( trebuie sa indeplineasca rigorile legii ) , care va alcatui dispozitivul hotararii , si de care instanta va lua act.Succes.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine ma poate sfatui Danyta Danyta buna am 25 de ani si 2 copii sant casatorita de 8 ani si de 2 luni sotul meu a plecat de acasa cu o femeie cred a sunat de vro cateva ori in timpul acesta ce ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort aft_adriana aft_adriana Buna ziua! Anul trecut in noiembrie am inceput procedura de divort de comun acord, urmat termen este 21 ianuarie, si e posibil sa fie ultimul. Am cazut de ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar a unui imobil ipotecat mic1276 mic1276 Am divortat in august 2006 (casatoria a fost incheiata in 2001) prin acordul partilor, neavand copii si nefacand partaj atunci. Acum am vrea sa facem partaj - ... (vezi toată discuția)