Buna seara. Scriu aici pentru ca nu am pe cine altcineva sa intreb si cred ca dumneavoastra sunteti cei mai in masura sa imi dati un sfat. Va scriu pentru a va cere sfaturi in legatura cu fratele meu. Are 22 ani. La 18 ani a fost implicat intr-o tampenie, ancheta plus procesul a durat 3 ani. A fost condamnat la 3 ani cu supraveghere din care a trecut un an. Pana acum a muncit pe unde a gasit, la negru, asa cum este situatia in romania. La ora actuala ii este tot mai greu sa isi gaseasca ceva. M-a rugat sa ii fac un cv in care sa ii trec ca in ultimii 4 ani a fost plecat din tara in spania si a muncit acolo in constructii. Ii este rusine sa zica situatia lui reala. In fapt el pe toata perioada anchetei a stat mai mutl inchis in casa si desi toti am tras de el nu a avut puterea psihica sa isi caute ceva de munca decat pentru perioade scurte, fiind convins ca ajunge la puscarie si nu vedea rostul. El de angajat vrea sa se angajeze in constructii la care se pricepe de altfel. Dar una e sa zica ca 4 ani a stat degeaba si doar 1 an a muncit si alta sa ca a fost in spania 5 ani si a muncit acolo. De priceput se pricepe si in fond ce mare pricepere sa muncesti in constructii om bun la toate.
Ce as dori sa va intreb eu. Daca ii trec in cv un lucru neadevarat si cumva cei de la serviciul urmariri il afla il afecteaza cu ceva sau faptul ca daca trece niste informatii nu tocmai reale doar pentru a avea sanse mai mari sa se angajeze reprezinta circumstante atenuante. Asadar risca ceva daca il afla respectivii? El se duce regulat si raporteaza acolo ce face. Ma gandesc ca ei ar putea prin absurd sa se intereseze la angajator si chiar sa ceara cv, nu stiu. Dar ca idee e vreo problema pt el sa ii trec in cv ca in ultimii 5 ani a muncit in spania cand el de fapt a stat in casa in romania cu moralul la pamant?
Cum v-am mai spus și într-o altă discuție, contează foarte mult ce scrieți în acel CV. Dacă veți scrie că fratele d-voastră este zidar, nu are calificarea corespunzătoare și se duce să se angajeze pe meseria menționată mai sus, este o problemă gravă și va răspunde ptr. asta. Să știți că în zilele noastre angajatorii (unii), nu dau relevanță în privința studiilor, a calificării, sau că urmezi o școală, etc., pe mulți îi interesează în primul rând să cunoști meseria pentru care vrei să te angajezi și să fii dispus pentru programul de lucru impus, nu să începi să-i spui ca angajat, că: am lucrat, dar nu prea știu, sau că este ora 15.00 și trebuie să plec la școală (curs), etc. În schimb, dacă veți scrie că a muncit 5 ani în Spania, nu văd cu ce l-ar afecta pe angajator. De asemenea, ați putea menționa în CV, că ați lucrat în țară, cu o echipă de meseriași, timp de 6 ani, în particular și că nu mai aveți lucrări.
De reținut !!!!!
Dacă fratele, reușește să se angajeze pe o meserie care știe că nu are calificare și o susține prin prezentarea CV-ului, iar apoi prin profesarea ei, legea îl va trage la răspundere, iar dacă va menționa în CV, că a lucrat în construcții, timp de 5 ani, în Spania sau unde vreți d-voastră, legea nu-l va trage la răspundere.
Săvârşirea a două sau mai multe infracţiuni
Art. 17 (1) C.pen. definește infracțiunea ca fiind fapta care prezintă pericol social, săvârșită cu vinovăție și prevăzută de legea penală. În acest sens trebuie distins între infracţiune şi noţiunea de „faptă prevăzută de legea penală”. De aceea, în cazul săvârşirii a două fapte, dintre care una nu întruneşte toate trăsăturile esenţiale ale infracţiunii, ea nefiind prevăzută de legea penală, sau fiind dezincriminată, ori în cazul când faptei îi lipseşte vinovăţia sau pericolul social, nu există concurs de infracţiuni.
Între cele trei instituţii există o strânsă legătură, în sensul că fără infracţiune nu poate exista răspundere penală şi fără aceasta din urmă nu se poate aplica o sancţiune. Pe drept cuvânt se poate susţine că infracţiunea este ,,piatra de temelie” a oricărui sistem de drept penal.
Să-mi spună mie cineva că n-am dreptate.
Cunosc destule cazuri, când angajatorii nu verifică legalitatea actelor menționate într-un CV cum sunt:
- diploma, certificatul de calificare profesională, atestatul, certificatul de căsătorie, autorizație, etc.
Cum este posibil ca o persoană, care dorește să se angajeze la o societate, în calitate de conducător auto, să nu i se verifice permisul de conducere și să se meargă pe premisa că are? Știu că vă surprind cu acest exemplu, dar, din păcate asta se întâmplă în zilele noastre. De cazier, nici nu mai putem discuta, că deja ne ducem prea departe. În cazul în care, anjagatorul va solicita acest act, atunci este o problemă pentru cel care se simte cu musca pe căciulă, sigur nu va fi angajat. Să știți că sunt persoane care au cazier și muncesc legal, fie pe la rude sau diverse cunoștințe, care au societăți, înteprinderi, etc.