avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procura sau ceva de acest gen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procura sau ceva de acest gen

1. In fapt, administratorul firmei pleaca o perioada din localitate. Are un magazin si o farmacie undeva la tara. Are un angajat si urmeaza sa mai angajeze pe cineva. Doreste sa lase in locul sau pe frate, care sa inlocuiasca administratorul pe total. Cum ii transfera acestuia prerogativele ca sa spun asa, pe aceasta perioada, face o procura la notar sau ce?

2. Fata care urmeaza sa fie angajata ca luicrator comercial nu are documentele complete, in speta nici un act de studii. Zice ca e posibil sa nu ii primeasca dosarul la ITM. Eu zic, daca da o declaratie pe propria raspundere ca nu detine (sau ca a pierdut) actul de studii (dar poate nici nu a terminat scoala pt.ca are 17 ani - in fine, nu stiu cate clase a facut, ideea e ca nu are document) nu i se elibereaza Repartitie si ulterior, chiar nu ii inregistreaza dosarul la ITM, daca are restul de acte: fisa medicala, repartitie, etc?
1. De regula se face o procura notariala, pentru ca arspunderile administratorului sunt destul de mari, nu poate fi inlocuit oriunde doar cu procura simpla (banca, ITM..etc)

2. cred ca lucratorul comercial trebuie sa aiba anumite studii (verifica in COR) La 17 ani pobabil nu a terminat liceu sau scoala profesionala, astfel incat ITM probabil va putea aviza doar incdrarea ca si muncitor necalificat.
Am uitat sa mentionez ca fratele nu este angajat la firma.

De ce sa fie necalificat? Postul este de lucrator comercial, se cer studii in comert ca sa fii lucrator comercial? Si daca prestezi o munca calificata, poti fi incadrat necalificat?
Pentru a angaja o persoana pe functia de lucrator comercial, acea persoana trebuie sa aiba studii medii. Avand in vedere ca persoana despre care vorbiti are 17 ani cu siguranta nu are liceul terminat. Deci nu o puteti angaja decat ca muncitor necalificat.
Da, aveti dreptate.
in COR este 522006 lucrător comercial
Din moment ce in grupa 5 si nu in grupa 9 (muncitori necalificati), cu siguranta are nevoie cel putin de o calificare; din cate am mai auzit exista cursuri si calificari pt lucrator comercial, si sunt cerute de ITM.

In principiu este firesc sa angjezi pe cineva calificat pt un post de calificta, dar daa isi asuma raspunderea adminstratorul si stie ca fata va face fata si unor sarcini mai complexe, cred ca o poate incdra si necalificata.

Despre procura, nu stiu daca am un raspuns sigur.
Dar cred ca un administrator isi poate delega sarcinile si atributiile catre cine vrea, daca prin contractul de administrare nu are alte prevederi (depinde de statutul lui, daca este firma lui cred ca nu ar fi nici-o problema.)
Dar sper sa mai primeste si alte opinii.
Vezi si actul constitutiv al societatii, acolo ar trebui sa gasesti prevederi despre aceasat situatie.
Daca lipseset mai mult si vrea sa ii dea si drept de semnatura in banca , va trebui sa mearga cu procura si la banca sa solicite acest lucru.
Daca lipseset mult si are

Alte discuții în legătură

Vanzator cu studii medii steluta79 steluta79 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot angaja o persoana in postul de vanzator (avand terminate doar studiile unui Colegiu de Stiinte ale naturii) si ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana fara calificare ncris78 ncris78 Sunt PFA, cod caen 4779, si as dori sa imi angajez o persoana care sa se ocupe de magazinul de mobila second-hand. Pe ce post as putea angaja persoana ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator firma user29 user29 Buna ziua, Daca sunt angajat cu norma de 8 ore intr-o companie, pot fi Administrator cu norma de 2 ore intr-o firma unde sunt si actionar cu 33% din ... (vezi toată discuția)