avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?

Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara activitatea intr-o institutie publica, isi poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:32, 25 Februarie 2012
procmarci a scris:

aleodor27 a scris:

Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara activitatea intr-o institutie publica, isi poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad?


Intrebarea era alta, ne-am indepartat de la subiect.
In conditiile in care dvs. nu sunteti angajat, ci numit in functie intr-o institutie publica, (conform art. 2 din legea 514/2003), vi se aplica prevederile statutului functionarului public. (legea 188/1999).
Vedeti si art. 3 legea 514/2003.
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
Astfel, nu mai este valabila problema cu stagiar sau definitiv, pentru ca sunt alte clase si categorii, si nici chestiunea cu inscrierea in colegiu.
In legatura cu aceste clase, vedeti Reglementarile publicate in M.Of. Nr. 762/9.XI.2009, partea I., unde, la pagina 14, punctul B litera b) " Funcții de execuție pe grade profesionale din serviciile de contencios" sunt trecute clasele consilierului juridic.
[ link extern ]

CitirigaPaul a scris:

Un Consilier Juridic poate fi facut de RUSINE in fata instantei oricand de un avocat daca acesta nu este inscris in colegiu.


Nu te va intreba nimeni daca esti inscris in Colegiu, din moment ce ai imputernicire din partea institutiei, semnata si stampilata de conducatorul acesteia.
De altfel, reprezentarea in instanta poate s-o faca oricine are imputernicire din partea institutiei, dar daca nu are studii juridice, nu poate pune concluzii orale, decat scrise.





=D> si va multumesc. Un raspuns pertinent. Aceasta este si parerea mea dar am avut divergente, pe aceasta tema, cu alti colegi . Daca ii intrebi pe cei deja inscrisi in Colegiu, raspunsul e clar- e obligatorie inscrierea. Pentru ceilalti- parerile sunt impartite. In concluzie, daca nu ai de gand sa devii avocat, acest colegiu nu te ajuta cu nimic, putand sa-mi exercit profesia conform Lg 188/1999.
aleodor27 a scris:

Daca ii intrebi pe cei deja inscrisi in Colegiu, raspunsul e clar- e obligatorie inscrierea.


Art. 5 din legea 514/2003
Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
Expresia pot constitui nu este echivalenta cu este obligatorie.
Imi puteti spune va rog si mie care sunt pasii care trebuie urmati pentru a deveni consilier juridic.trebuie sustinut un examen? ce presupune aceasta profesie si unde te poti angaja?
Art. 8 din Legea nr.514/2003:
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

Pentru a exercita aceasta profesie trebuie sa fiti numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii. .. adica, fie aveti calitatea de fuctionar public (raport de serviciu) , fie de personal angajat cu c.i.m.
Va puteti angaja atat in sectorul bugetar, cat si in sectorul privat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat pe baza de contract la o institutie publica orianadiana orianadiana as dori sa stiu daca pentru a fi angajat in functia de consilier juridic pe baza de contract la o institutie publica este obligatorie inscrierea in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic cu cim negrila negrila buna ziua, am lucrat la un srl 2 ani incadrata in functia de consilier juridic, in prezent lucrez la un alt srl de 4 luni tot cons jur. (contract individual ... (vezi toată discuția)