urmaresc cu interes forum de ceva vreme. Zilele acestea am reusit sa finalizez inregistrarea unui PFA cu venit real, fara TVA.
Am mers la finante pentru inscriere acum astept decizia de impunere pentru perioada ramasa din 2008.
Mai am cateva aspecte care nu-mi sunt inca foarte clare. Prin urmare va rog frumos daca se poate sa ma ajutati
cu cateva sugestii.
1. Doresc sa deshid un cont bancar pentru PFA.
- Sunt tentat sa aleg un cont pt. persoana fizice de la ING in locul unor servicii
"dedicate" persoanelor fizice autorizate. Motivul este legat de costurile mult mai mari (am comparat costurile acestui serviciu la: BRD, Unicredit, BT, Volksbank,
Raiffeisen) pt. serviciile dedicate.
- Contul deschis la ING va fi folosit doar pt incasari/plati pt. PFA
Este vreo problema daca folosesc un cont de persoane fizice si nu unul dedicat?
2. Plata CASS -ului este obligatorie, corect? Cu toate ca am si un contract de munca incheiat cu un SRL.
Pentru a sti cat am de plata trebuie sa merg cu decizia de impunere la CASS?
3. Cu exceptia impozitului mai sunt si alte taxe de platit?
4. Ma poate ajuta cineva cu un model de completare a RJIP?
5. Facturierul si chitantierul poate fi achizionat de la orice librarie? Trebuie sigilate in vreun fel sau mers cu ele la finante asa cum am facut cu
registrele?
Sunt PFA din anul 2000 (expert tehnic judiciar si extrajudiciar). Pentru incasarea onorariilor pentru expertizele judiciare efectuate am fost obligati sa deschidem cont la CEC. Dar pentru cele extrajudiciare, in cazul in care plata se face prin ordin de plata, folosesc un cont PF deschis la ING (mai avantajos din punct de vedere al comisioanelor).
Sunt pensionar, platesc CAS, dar m-au obligat sa platesc CAS si pentru veniturile din PFA.
In afara de impozit pe venit si CAS nu platesc alte taxe si impozite.
Chiar la inceputul acestui an am schimbat facturierul, iar de la finante mi-au spus sa-l numerotez (nu era numerotat din fabrica) iar pe verso-ul ultimei file sa scriu: Acest facturier contine ..... seturi de cate .... exemplare de facturi, numerotate de la ..... la........ Aceasta mentiune se dateaza, se semneaza si se pune stampila PFA.
Va urez succes in activitate.
ing. Ioan Ciobanu
Am discutat la BRD pentru costurile unui cont de PFA. Sunt 30 de lei pe luna, au un pachet promotional de servicii oferite
pt. un PFA. Ma gandesc serios sa folosesc acest cont pentru a nu avea surprize la vreun eventual control.
Am inteles de la dumneavoastra ca si facturierul trebuie vizat la finante. Eu pana acum am inregistrat doar registrele.
Sunt PFA din aprilie 2008 si mi-am facut cont la AlphaBank. Avantajul la aceasta banca e ca trateaza PFA ca si pers. fizica din punct de vedere al comisioanelor, multe operatiuni sunt gratuite. De asemenea eu folosesc si modulul de online banking, care este foarte bun si de asemenea mai avantajos decat comisioanele de la ghiseu. Va recomand sa mergeti la cea mai apropiata unitate de dvs. si sa cereti o brosura cu tarifele practicate.