avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Modul de determinare a punctajului mediu anual, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Modul de determinare a punctajului mediu anual, veniturile care se valorifica

Buna ziua.
As dori sa stiu si eu daca pensia se calculeaza in raport cu salariul de baza sau in functie de veniturile totale lunare realizate .Sporul de noapte si orele suplimentare se iau in calcul la realizarea cuantumului pensiei ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:53, 26 Februarie 2012
Incepand cu data de 01.04.2001 contributia pentru pensie s-a retinut la total venit brut din statul de plata (inclusiv sporurile de orice fel).
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
crisvero a scris:
As dori sa stiu si eu daca pensia se calculeaza in raport cu salariul de baza sau in functie de veniturile totale lunare realizate.

Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 este necesar sa cititi art. 165 din Legea nr. 263/2010. Se valorifica salariile brute sau nete, in functie de perioada, si toate sporurile cu caracter permanent care au facut parte din baza de calcul a pensiilor. Gasiti toate aceste sporuri in anexa 15 a HG nr. 257/2011.

crisvero a scris:
Sporul de noapte si orele suplimentare se iau in calcul la realizarea cuantumului pensiei ?

Sporul pentru activitatea prestata in timpul noptii este spor cu caracter permanent si se valorifica la stabilirea pensiei. Angajatorul trebuie sa completeze adeverinta potrivit modelului prevazut in anexa 16 a HG nr. 257/2011.

Potrivit mentiunii din anexa 15 a HG nr. 257/2011, orele suplimentare nu sunt luate in calcul la stabilirea pensiei.
Mentiune: Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
..............................................................
- formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;

Gasiti atat Legea nr. 263/2010 cat si HG nr. 257/2011 pe prima pagina a forumului "Pensionari si probleme juridice legate de pensii".
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie cron cron Banii opriti la pensie din sporul de vechime,zilele de lucru sambata si duminica plus sarbatorile legale platite dublu,orele suplimentare,sporul de conditii ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru munca prestata in timpul noptii Doina Elena Doina Elena Va rog sa imi spuneti daca sumele platite pe statul de plata pentru ore de noapte, in perioada 1979-1990, au facut parte din baza de calcul pentru contributia ... (vezi toată discuția)