Va rog daca 2 frati depun la casa de pensii locala cerere fiecare solicitand acelasi drept adica pensia pe luna in curs a tatalui lor decedat cui i se va elibera adeverinta de ridicare a acestei pensii de la oficiul de care apartinea persoana decedata?
Multumesc.
Legea nr. 263/2010: ART. 120
(1) Sumele neîncasate de cãtre pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, dupã caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate pânã la deces, se plãtesc soţului supravieţuitor, copiilor, pãrinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.
HG nr.257/2011:
ART. 80
(1) Sumele rãmase neîncasate de cãtre pensionarul decedat, prevãzute în art. 120 alin. (1) din lege, se plãtesc:
a) soţului supravieţuitor;
b) copiilor;
c) pãrinţilor;
d) în lipsa acestora, moştenitorilor în condiţiile dreptului comun.
(2) Actele necesare în vederea acordãrii acestor sume sunt, dupã caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, în original şi în copie;
- actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
- acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
- certificatul de moştenitor (original şi copie);
- copia talonului de platã a pensiei persoanei decedate, dupã caz.
Pensie
Mona Cotor
As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem ... (vezi toată discuția)