M-ar interesa procedura in cazul in care vreau sa plec cu copilul meu din tara (am "custodia" stiu ca pot pleca fara acordul tatalui), tatal avand program de vizitare stabilit de judecatorie (2 weekenduri/luna, cate o saptamana/sarbatori, 1 luna/vara). Nu vreau sa am probleme ulterior sau sa trebuiasca sa ma intorc in tara si nici nu vreau sa se interpreteze ca il distantez cu rea-vointa, pur si simplu imi continui viata cum pot.
Avand in vedere ca tatal are un program de vizita stabilit pe cale judecatoreasca, iar dvs. doriti sa iesiti din tara impreuna cu minorul, este necesar sa-l instiintati in scris cu privire la acest fapt si implicit sa indicati acestuia adresa de resedinta a minorului, pentru ca tatal sa poate sa-si exercite dreptul stabilit conform hotararii.
Daca insa doriti sa plecati si sa va stabiliti intr-o alta tara , in functie de tara in care veti alege sa ramaneti va fi necesar acordul tatalui sau nu.., in tarile din UE in principiu nefiind necesar acordul acestuia.
Cel mai bine ar fi sa obtineti si acordul tatalui pentru scoaterea minorului din tara, pentru a nu avea ulterior probleme. Ideal ar fi sa dea o declaratie notariala in acest sens.
Odata cu adoptarea Noului Cod Civil regula o reprezinta exercitarea autoritatii parintesti in comun, de catre ambii parinti, asa incat, e posibil ca in scurta vreme, sa nu mai fie suficienta sentinta de divort pentru a iesi cu minorul din tara.
Va multumesc pentru sfat, insa tin sa precizez ca tatal minorului niciodata nu mi-ar da acordul in privinta asta - desi el e recasatorit de 3 ani - din rea-vointa.......daca (sa presupunem) mi-as reface viata in alta tara si m-as recasatori si eu, nu cred ca m-ar putea impiedica (el sau legea) sa-mi urmez sotul, gresesc?
Este normal sa il anuntati pentru exercitarea dreptului sau la vizita insa nu va poate impiedica sa plecati din tara in UE.
In alte state situatia se poate prezenta in mod diferit datorita faptului ca acele tari vor avea propriile lor cerinte.