In orasul nostru a inceput distribuirea agentului termic incepand cu data de 6.11.2008,la orele 19.00.In acea seara blocul nostru a avut caldura.Incepanad de a doua zi insa, nimic.Am fost la administrator si mi'a zis ca asociatia noastra (formata din 4 blocuri cu 4 etaje) are datorii de 18000 RON (180 000000 lei vechi) si ea vrea sa mai plateasca din ele pana la sfarsitul saptamanii vreo 5000 RON ca sa ne dea drumul la caldura.Blocul nostru are datorii nesemnificative, zic eu(la noi pe scara in jur de 100 RON, la scara cealalta in jur de 1000 RON).Fiecare bloc este racordat separat,deci se poate da caldura si numai unui bloc din punct de vedere tehnic.Intrebarea mea este cum sa procedam ca firma distribuitoare sa ia in considerare ca blocul nostru nu are datorii si sa opreasca agentul termic doar la celelalte blocuri si cum sa verificam daca administratorul plateste la timp si care este situatia reala a datoriilor catre furnizorii de utilitati..Oare asociatia noastra de proprietari nu trebuie sa aiba si cenzor sau ceva asemanator?Presedintele(pe care nici nu il cunoastem marea majoritate,desi suntem in bloc de peste 20 de ani), ce rol are?
Referitor la atributiile presedintelui, cenzorului, etc, va rog sa cititi legea 230/2007 si normele de aplicare ale acesteia, va va fi de un real folos, atit Dvs cit si celor interesati de ce se intimpla in bloc.
In legatura cu concordanta dintre listele afisate la panou pt plata si datoriile anuntate de furnizorul de caldura, verificati platile facute; va spun din proprie experienta ca unele facturi sunt platite de administrator cu mare intirziere (ex. facturi din febr 2008 platite in oct 2008, am aflat asta doar cind am intrebat adm ce-i cu datoriile astea imenze, afisate pe site-ul furnizorului de apa calda si caldura, www.cet-iasi.ro). Puteti solicita furnizorului de caldura situatia platilor, daca aveti banuieli ca banii asociatiei sunt folositi in alte scopuri, in functie de raspuns puteti solicita intreruperea caldurii doar pt asociatia datornica. Administratorul trebuia sa faca diligente pt a recupera datoriile de la proprietari si a nu se ajunge aici (somatie de plata dupa 3 luni, instanta apoi, etc)
Tocmai am vorbit cu administratorul, a zis ca au fost dati in judecata dar instanta le'a dat inca 6 luni timp sa plateasca, timp in care noi, majoritatea, cei care platim la zi trebuie sa inghetam si copiii nostri sa raceasca din cauza unor persoane de'a dreptul rauvoitoare, fiindca firma vrea cu orice pret sa'si recupereze banii de la debitori, de fapt de la asociatie.Noi nu putem fi protejati in nici un fel?S'a propus debransarea acestor persoane dar firma refuza sa dea caldura oricum.Blocul nostru are doar 1200 lei debit si ma gandesc daca am putea primi macar noi caldura in aceste conditii.Faptul ca firma distribuitoare insista sa ne tina si pe noi in frig, chiar daca am platit, mi se are un abuz.Daca cineva are mai multa experienta cu asa ceva va rog dati'miun raspuns.O sa incerc personal si la firma,la primar, la OPC.Nu e in niciun fwel corect sau etic ce se intampla.
De ce la 4 blocuri aveti doar o singura asociatie? normal era ca fiecare bloc cu asociatia lui, asa n-ati fi ajuns in situatia asta. Pe viitor ar fi bine sa va ginditi sa va separati de ceilalti, mai ales ca acum trageti din cauza datoriilor altora.
Mai intii cereti de la furnizorul de enegie termica situatia incasarilor de la asociatie si confruntati cu listele de plata afisate, sa fiti sigur ca administratorul Dvs a facut corect platile; daca platile sunt la zi (cu restanta de 1200 ron) ar fi bine sa faceti un memoriu catre furnizorul de energie terminca, semnat de toti proprietarii cu plata la zi din blocul Dvs, mergeti din usa in usa la oameni, atentie sa formulati corect si clar problema Dvs. (poate gasiti un jurist printre vecini). Cu acest memoriu mergeti la funizorul de energie termica/audienta, ca sa mai scurtati din timp, si sa sa expuneti problema. In mod normal aceste demersuri ar trebui sa le faca presedintele, care reprezinta asociatia si care semneaza contractele in numele ei.In lipsa acestuia faceti Dvs acest demers. Anuntati si biroul Asociatii de proprietari din cadrul Primariei sau mergeti in audienta la Primar care vor afla ca stati in frig desi platiti corect si vor putea verifica activitatea administratorului.Ca sa fiti mai convingatori, mergeti un grup de proprietari cit mai numeros, daca aveti copii luati-i si pe ei, nu cred ca vor fi insensibili. Sesizati si presa/media. Succes!
Dincolo de situatia dramatica in care se afla acei oameni cu familiile lor, trebuie sa recunosc ca aveti un haz teribil. Din implicarea cu care raspundeti la aceasta problema se vede experienta pe care o aveti in tratarea si rezolvarea problemelor din asociatia de proprietari. Ma intreb daca si in acest caz domnul care pune intrebarea va putea sa rezolve problema incalzirii, presupunand ca va proceda cum il invatati. Mi-as dori sa fie asa, semn ca ceva-ceva se misca in autoritatile locale. Oricum, sunt de acord cu Dv.