Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand cont de faptul ca daca se tot adauga calorifere prin locuinte, poate sa creasca costurile si pentru cei care au suprafata normala a caloriferelor. Pentru asta trebuie sa se poata intra in locuintele oamenilor.
Suprafata radianta a apartamentelor intr-un condominiu este precizata in cartea tehnica
Modificarile survenite la nivelul radiatoarelor din proprietatea individuala ,ca urmare a inlocuirii sau modificarilor suprafetelor interioare pe parcursul exploatarii condominiului ,
este greu de realizat
In situatia in care apreciati ca exista modificari ale suprafetei radiante la nivelul proprietatilor individuale ,sesizati oficial reprezentantul legal al asociatiei de proprietari care detine autoritatea si competenta sa dispuna masurile legale
Raspunsul la aceasta intrebare il poate oferi numai cei care au proiectat imobilul respectiv, ingineri proiectanti care au luat in calcul o multime de factori si de care nu trebuie sa ne legam acum. Uite, eu detin un asemenea apartament aprox. 50 mp si din cate mi-amintesc am o sup. radianta (SET) de vre-o 11,5 mp - stau la et. 5, pozitionare nord-vest. Acelasi tip de ap., pe verticala (toate sunt la fel, 2 cam., 50 mp), dar situat la parter sau la et. 10 (ulimul), are un set mult mai mare, cred ca dublu (la asociatie am toate suprafetele).
Ce inseamna acest lucru? Ca proiectantul a dorit ca sistemul centralizat de incalzire sa ofere fiecarui locata/proprietar cam acelasi confort termic - in conditiile repartizarii costurilor cu incalzirea in sistem pausal.
.......................
Stiu unde vrei sa ”bati” - ca unii baieti destepti - deh, avem si aici baieti destepti, si-au atasat, si-au marit SET-ul pentru a beneficia de mai multa caldura, in conditiile in care se plateste in sistem pausal - ceea ce nu este corect deloc si iti dau dreptate sa fii nemultumit.
Trebuie sa aveti acces la Cartea Tehnica a blocului, sa vedeti care au fost acele suprafete radiante din proiect si sa le comparati (da, cu intrarea in casele oamenilor) cu suprafetele radiante de la fata locului.
Daca pana aici esti multumit de raspuns, este bine, dar daca vrei, pot sa-ti dau o formula de calcul prin care se poate determina o noua suprafata utila a apartamentului, acolo unde se constata ”atasamente” sau pur si simplu inlocuirea vechilor calorifere, cu altele cu o sup. radianta mai mare - in conditiile pastrarii la aceeasi valoare a cotei-parti de suprafata indiviza de proprietate. Aceasta noua valoare a sup. utile a apartamentului se va folosi numai pentru calculul si repartizarea costurilor cu incalzirea.
Insa daca aveti montate repartitoare de costuri, nu mai este nevoie de aceste calcule cu transformarea sup. utile, pentru ca firma care a montat aceste dispozitive pe fiecare calorifer stie sa faca repartizarea costurilor printr-un program care tine cont, in principal de tipul si marimea caloriferului si tot ce mai radiaza caldura (din sistemul centralizat) prin casa omului.
Suprafata radianta a fost proiectata si facuta cand s-a facut blocul numai ca de-a lungul timpului unii proprietari au renuntat la caldura termica in favoarea CT de apartament sau au schimbat caloriferele mai mici sau mai mari sau de calitate superioara .La noi in asociatie a fost problema asta cu caloriferele si atunci am cerut furnizorului de caldura sa calculeze suprafata radianta din fiecare apartament si la momentul actual in proportie de de peste 50 % suprafata radianta ( caldura si inplicit pretul ) difera de la un apartm. la altul cu toate ca avem aceasi suprafata locuibila .
Cei care nu au fost de acord sa se masoare suprafata radianta au suportat suprafata cea mai mare din apartament .
Formularea corecta este suprafata echivalenta termic, conform STAS 11984-83. La stabilirea ei, s-au avut in vedere mai multe standarde: standardul 1907 privind necesarul de caldura, standardele privind dimensionarea radiatoarelor si a tevilor de incalzire, etc.
Verificati cartea tehnica a imobilului, daca mai exista sau identificati proiectantul cladirii. Inainte de 1989 erau multe blocuri construite dupa proiecte tipizate. Incercati eventual la Institutul de Proiectare in Constructii Tipizate.
Daca nu reusiti nici asa, poate un auditor energetic sau inginer de instalatii va poate ajuta.
Ideea este sa stabiliti corect care este SET din proiect, pentru a putea aprecia cine si cat a modificat.