avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului individual de munca conform ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului individual de munca conform art. 61, lit. a) din Codul Muncii

Buna ziua,

Ce este de facut in cazul in care angajatorul m-a dat afara conform art. 61 lit. a in conditiile in care:

- In urma unui singur avertisment (devenit si decizie dealtfel),am fost data afara pentru ca am plecat de la locul de munca - am fost la ITM pentru a depune o plangere prin care am cerut contractul de munca, carte de munca si fisele fiscale a anilor trecuti (aceasta refuza sa mi le furnizeze). Angajatorul m-a notifica ca mi-a incheiat contractul de munca deoarece am absentat in acea zi. Nu a fost facuta nicio comisie interna prin care sa mi se ceara explicatii. Nu au mai existat avertismente scrise, anterior conflictului. Telefonic, mi s-a spus ca motivul deciziei este ca "nu ii place mutra mea acra" :) si de aceea s-a luat aceasta decizie si nu pentru ca mi-as fi indeplinit sarcinile de munca in mod defectuos.

Doresc sa stiu, in conditiile in care:

- nu am fost notificata conform legii (notificare primita prin recomandata doar cu semnatura - fara stampila sau numar de iesire)
- nu am primit nicio explicatie oficiala a deciziei luate;
- nu am fost chemata la nicio intrunire, pentru a mi se cere macar explicatii;
- in plangerea depusa de mine la ITM am mentionat ca am fost agresata verbal si supusa unui stres ce nu este compatibil cu indeplinirea sarcinilor de munca.
- in ziua in care am depus plangerea catre ITM (06.02.2012) este si ziua deciziei formulate de catre angajator.
- nu ma aflu in perioada de proba, fiind angajata din 19.11.2010, fara absente nemotivate sau abateri disciplinare in prealabil deciziei.

Ce "procentaj" de reusita am in cazul in care actionez in instanta decizia...si mai pe scurt,mie, "ce imi iese"?
Pot primi salarii compensatorii sau vre-o "despagubire"? Se poate modifica decizia?( intrucat nu vreau sa imi apara pe cartea de munca - cea electronica,desigur, ca am fost data afara pentru abateri disciplinare - conform articolului mentionat.)

Sunt prezenta pentru orice parere specializata si desigur pentru a oferi informatii suplimentare.

Cu respect,
Va multumesc
Elena-Daniela
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 14 Noiembrie 2012
In conformitate cu art. 251 alin. 1 Codul muncii "Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a) - avertisment -, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile".
De asemenea, decizia de santionare trebuie sa cuprinda elementele prevazute de art. 252 Codul muncii.
Din ceea ce spuneti dvs., pentru faptul ca nu s-a respectat procedura de sanctionare sunt sanse foarte mari sa castigati in instanta.
Ce va iese? Daca aveti castig de cauza in instanta se va dispune reincadrarea dvs. in postul avut si il va obliga sa va plateasca veniturile pe care le-ati fi realizat in perioada de la incetarea contractului de munca si pana la reincadrare.


@ rosudaniela_85

1. Aveti dreptul de a contesta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza careia aveti domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare.

2. Decizia o puteti contesta atat pentru neindeplinirea conditiilor de fond, cat si pentru neindeplinirea conditiilor de forma.
Conditii de fond : neefectuarea cercetrarii disciplinare prealabile duce la nulitatea absoluta a deciziei de concediere.

Conditii de forma: sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) C.mun., nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;

3. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, se prevede in art.253 alin.1 C.mun.

In situatia in care instanta de judecata constata ca concedierea dvs este nelegala, atunci se poate angaja răspunderea patrimonială a angajatorului.

4. Sansele de reusita intr-un litigiu depind de mai multi factori ... primordial ar fi probatoriul administrat in cauza.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile date.
O zi frumoasa!
In urma sfaturilor primite de la dvs.,am dat in judecata angajatorul si pe data de 5 aprilie avem prima infatisare, intre timp am primit si un raspuns de la ITM in care in specifica faptul ca actele sunt in regula si ca daca ma simt in vreun fel nedreptatita de angajator,sa-l chem in instanta.

O zi frumoasa!
Posibil sa fie in regula cu actele ....insa instanta poate constata nelegalitatea acelei decizii.

Alte discuții în legătură

Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)
Mi-au desfacut contractul de munca dupa ce mi-am depus demisia studladr studladr Bună ziua! Pe 2 martie mi-am prezentat demisia(desi eram in CO pana pe 6 martie ). Imediat, am încheiat contract de munca cu un alt angajator. Fostul ... (vezi toată discuția)
Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)