avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre somaj

Buna ziua.Am o problema...Am lucrat 2 ani jumate...din cauza disponibilizarilor a trebuit sa imi dau demisia(la cererea sefilor)..Nu am lucrat doua luni...si m-am angajat iar....dar peste 6 luni iar au fost disponibilizari...si la cererea sefilor a trebuit sa imi dau iar demisia...Pot lua somaj?Si cum sta treaba cu concediul de maternitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:27, 26 Februarie 2012
Incetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Concediul de maternitate este una, iar concediul pentru cresterea copilului este alta ..

1. Concediul de maternitate este acel concediu care se acorda mamicii, conform OUG 158/2005 si consta in doua situatii:
1.concediul prenatal (adica inainte de nastere)
2.concediul postnatal (adica dupa nastere)

Impreuna, cele doua concedii (pre si post natal) nu pot depasi 126 de zile.
Legea prevede doar o singura obligatie si anume: concediul postnatal (cel de dupa nastere) nu poate fi mai mic de 42 de zile. Asta inseamna ca fiecare mamica poate alege cum isi imparte acest concediu de maternitate.
Pentru acordarea acestuia este necesar un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.

2. Concediu pentru cresterea copilului
- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 1 an, 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Dar daca ma angajez imediat la o alta firma,aceasta ma poate da in somaj?Disponibilizarea a fost pe 24 luna aceasta.
Si peste cateva luni pot intra in concediul ptr cresterea copilului?Sau trebuie sa am 12 luni in acelasi loc de munca?
1. Daca va angajati la alta firma si va concediaza din motive neimputabile dvs. atunci veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.
Deci sa inteleg ca daca ma angajez saptamana viitoare la o alta firma...avand 6 luni deja in urma peste 6 luni voi putea intra in concediul acesta ptr cresterea copilului...Vreau sa intelegeti ca eu vreau sa raman insarcinata,si sa pot obtine atat banii pentru cresterea copilului cat si concediul.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil iuliana c. iuliana c. Buna ziua, sunt insarcinata si sunt angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un program de 2 ore. Din data de 15 august firma la ... (vezi toată discuția)