avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre somaj

Buna ziua.Am o problema...Am lucrat 2 ani jumate...din cauza disponibilizarilor a trebuit sa imi dau demisia(la cererea sefilor)..Nu am lucrat doua luni...si m-am angajat iar....dar peste 6 luni iar au fost disponibilizari...si la cererea sefilor a trebuit sa imi dau iar demisia...Pot lua somaj?Si cum sta treaba cu concediul de maternitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:27, 26 Februarie 2012
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii puteti avea si "intreruperi" daca ele se incadreaza in prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. Perioada de somaj indemnizat este perioada asimilata aceleia de obtinere de venituri profesionale, adica se ia in calcul pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
@liviav_87,



Deci ati fost concediata pe 24 februarie si nu sunteti inca gravida.Va gasiti un nou job si ramaneti insarcinata sa presupunem in cursul lunii martie.Asta inseamna ca data probabila a nasterii va fi cel mai devreme undeva in luna noiembrie 2012.
Atentie,in acest caz,cele 12 luni despre care vi s-a explicat ca se iau in calcul intereseaza doar perioada octombrie 2011-octombrie 2012.Nu ati precizat si data ultimei angajari,doar data concedierii,dar cred ca undeva in cursul lunii august 2011,ceea ce inseamna ca nu toate cele ultime 6 luni de la anteriorul loc de munca vor intra in calcul.
@ Sorina State
Ca sa inteleg eu mai bine...pentru ca nu am stiut legile bine si regret acum...Ca puteam sa nu imi dau demisia...si sa intru in somaj..si bineinteles puteam sa fac multe alte chestii care tineau de legi...Am fost angajata pe 15 august...sa zicem ca ma angajez saptamana viitoare...peste doua saptamani...raman gravida sa zicem in luna iunie-iulie...Cum se procedeaza in acest caz?
1.Incetarea contractului individual de muncă prin ademisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, . asadar, daca v-ati fi dat demisia nu ati fi beneficiai de somaj ..

2. Nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii (nemo ignorare legem censetur), titularul unui drept este prezumat ca a avut cunostinta de reglementarea ce prevedea ca valorificarea dreptului său se circumscrie unui anumit termen .

3. Pentru somaj conditiile sunt urmatoare:
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs.

4. Concediu pentru cresterea copilului este conditionat de realizarea de venituri supuse impozutului pe venit pe o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;

In caculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, cu conditia ca acestea sa fie egale cu cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitulu
Legea accepta, prin exceptie, ca de maxim 3 ori aceste fractiuni de luna sa fie constituite dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel mentionat mai sus.

5. Daca ramaneti insarcinata , atunci trebuie sa va instiintati imediat angajatorul despre aceasta stare.
OUG nr.96/2003 prevede :
art.2 c)salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare.

De asemenea, Codul Muncii interzice concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, exceptie facand concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

5. Daca ramaneti gravida in iulie , atunci sa presupunem ca data estimativa a nasterii ar fi in martie anul viitor ... potrivit legii, perioada de referinta ar fi martie 2012 - martie 2013, perioada in care trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni sau sa va fi aflat intr-o perioada asimilata, cum ar fi : in somaj , in CCC etc.
liviav_87,

Sa presupunem ca sunteti angajata si ramaneti insarcinata.

1.Mergeti la medicul de familie sa va ia in evidenta.

2.Anuntati angajatorul despre starea de graviditate,prezentandu-i un act medical de la medic care sa ateste acest fapt(adeverinta medicala).

3.Veti putea beneficia de concediul de maternitate .Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Daca este o sarcina ce decurge normal,de regula concediul pt. sarcina(prenatal) se acorda incepand din luna a 7 a de sarcina.

4. Veti putea beneficia de concediul de crestere si ingrijire copil si de indemnizatia corespunzatoare,in conditiile expuse deja,luind in considerare si ca cele 12 luni anterioare luate in calcul se raporteaza de la data nasterii copilului.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil iuliana c. iuliana c. Buna ziua, sunt insarcinata si sunt angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un program de 2 ore. Din data de 15 august firma la ... (vezi toată discuția)