avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de sedere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de sedere

Buna ziua, in cazul permisului de sedere obtinut in urma reintregirii familiei exista vreun articol care sa precizeze sederea in romania minim 6 luni pe an sau intrarea in romania cel mult o data la 6 luni? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:46, 26 Februarie 2012
Conditii pentru acordarea sederii pe termen lung

Daca sunteti cetatean al unui stat nonUE/SEE, aveti un drept de sedere valabil in Romania si doriti sa obtineti sedere pe termen lung pe teritoriul acestui stat, trebuie sa indepliniti anumite conditii.
Pasii de urmat sunt: solicitati acordarea dreptului de sedere pe termen lung la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiti, iar daca raspunsul este pozitiv, depuneti documentele pentru obtinerea permisului de sedere pe termen lung.
Puteti obtine acest drept atat ca membru de familie al unui cetatean roman, cat si pentru alt scop al sederii in Romania (de exemplu: munca, activitati comerciale, reintregirea familiei, etc.)

Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseste in total 10 luni si daca impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national.

[ link extern ]
Va multumesc. Acestea sunt termenele pentru obtinerea sederii permanente valabila 10 ani. Eu intrebam in cazul in care detin un permis de sedere termporara valabila pe 5 ani daca exista vreo cerinta care se precizeze ca trebuie sa te afli pe teritoriul romaniei mai mult de 6 luni in fiecare an deoarece eu am citit legea referiroare la cetatenii straini in romania si nu am gasit o atfel de prevedere
Nu ati precizat ca ati obtinut deja un permis de sedere pentru 5 ani. Asta presupune ca inainte ati avut (dvs. sau persoana pentru care intrebati) permisul prelungit periodic, la intervale de cate un an sau 2.

Eu inteleg asa: conditia se aplica in cazul in care veti dori sa prelungiti acest permis deja obtinut:


Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani (termenul de valabilitate al acestui permis ). Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseste in total (in cei cinci ani) 10 luni.


Deci daca intentionati sa obtineti permis de sedere pe termen lung (10 ani nu inseamna permanent, nu?) trebuie sa calculati ca absenta din tara sa fie mai mica de 6 luni consecutive iar in total sa nu depaseasca 10 luni, in anii care au trecut de la obtinerea acestui permis, pentru ca nu cred ca vi se admite cererea pentru permisul pe termen lung inainte de a se apropia de expirare acesta.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Si eu intelegeam exact la fel si nu permisul a fost obtinut direct pe 5 ani fiind vorba de reintregirea familiei
Inseamna ca verificarile lucratorilor de la ORI si interviurile au dus la concluzia clara ca nu e vorba de o casatorie de convenienta, daca v-au dat ''din prima'' permis pentru 5 ani, nu se prea intampla asta nici macar la reintregirea familiei.
De regula dureaza 2-3 ani pana se da un permis de sedere cu durata de 5 ani, timp in care se reinnoieste permisul la un an.

Nu vad alta interpretare a decat aceea ca daca veti dori obtinerea permisului de lunga sedere, in cei 5 ani de valabilitate a actualului permis nu e voie sa lipsiti din tara 6 luni consecutive intr-un an sau 10 luni in total.

Alte discuții în legătură

Permis de sedere permanent ca membru de familie a unui cetatean roman kiki_mihailescu kiki_mihailescu Buna ziua! As dori sa ma ajutat putin cu o problema cu care m-am confruntat inainte de a calatori in scop turistic in Paris, Franta. Sunt cetateana cubaneza cu ... (vezi toată discuția)
Rezidenta in romania ContSters233922 ContSters233922 buna ziua, revin cu o problema mai veche. as vrea sa stiu cat timp, viitorul meu sot, trebuie sa stea in romania pentru obtinerea rezidentei. el este cetatean ... (vezi toată discuția)
Cetatean non ue ms_0109 ms_0109 Un cetatean turc vrea sa infiinteze o companie in Ro si sa obtina permis de sedere permanenta.Cum procedeaza;acte necesare pentru infiinarea companiei ,acte ... (vezi toată discuția)