avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamuriri noul cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamuriri noul cod civil

Buna ziua,
As dori sa-mi explicati concret ce inseamna#-o "exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti", in cazul reincredintarii unui minor celuilalt parinte, dupa divort. Spre exemplu: daca minorul face o fapta penala care parinte este tras la raspundere?

Pentru perioadele in care minorul locuieste la celalalt parinte, pentru o perioada mai mare de timp, (spre exemplu o jumatate de vacanta de vara), parintele respectiv mai trebuie sa plateasca acea "pensie alimentara" in situatia acestei "executari a autoritatii parintesti de catre ambii parinti?"

Multumiri!
Cel mai recent răspuns: nopo , utilizator 16:53, 25 Februarie 2012
Pentru eventualele fapte de natura penala nu raspunde niciunul dintre parinti, raspunderea penala fiind , pe de o parte, o raspundere personala, iar pe de alta parte, un minor sub varsta de 14 ani nu raspunde nici el insusi penal.Insa dupa varsta de 14 ani poate fi antrenata raspunderea penala am minorului, daca se va dovedi ca a actionat cu discernamant.Cu privire la raspunderea civila insa, parintii pot fi raspunzatori pentru prejudiciile cauzate de copiii lor minori.
Cat priveste pensia de intretinere, teoretic aceasta trebuie platita cu regularitate, asa cum este prevazuta in hotararea judecatoreasca. Insa cred ca in privinta problemei pe care o ridicati, parintii ar trebui sa se puna de acord pentru perioada cat copilul locuieste la celalalt parinte, ca pensia sa fie folosita pentru nevoile minorului pe perioada sederii la parintele celalalalt...
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ramona_moraru ramona_moraru Buna seara, Vă rog să imi explicati ce inseamnă custodia comuna a unui minor şi daca are vreo implicatie asupra pensiei de intretinere minor? În ce ... (vezi toată discuția)