Acum doua zile am fost anuntat ca postul pe care-l ocup in cadrul unei societati urmeaza sa fie restructurat. Pana aici, toate bune si frumoase, ma asteptam la asta, avand in vedere ca societatea chiar n-o duce stralucit, iar acasta decizie trebuia sa vina, odata si odata.
Problema mea este alta : toata societatea depindea de doua posturi mari si late - postul meu, si al unei colege - ca sa intelegeti mai bine, aproximativ 90% din veniturile societatii erau realizate de mine, restul de aproximativ 10% find realizate de o colega ( amandoi am fost disponibilizati si ambele posturi au disparut )
Ce sa inteleg eu din aceasta restructurare? Ca dispar singurele posturi care aduceau venituri firmei? Mie personal mi se pare tare ciudat...
Acum intrebarea, daca ma poate ajuta cineva - exista vreo lege care sa reglementeze cumva modul in care sunt alesi cei care vor fi disponibilizati? Daca postul meu a fost restructurat, inseamna ca societatea nu mai poate realiza vanzari?
codul muncii prevede ca trebuie concedierea sa aiba motive reale si serioase....daca reusiti sa probati ce spuneti aveti castig de cauza in instanta.
contestati decizia de concediere la Tribunalaul de unde domiciliati in termen de 30 de zile. consultati un avocat sa va ajute cu redactare...aveti sanse mari de catig...
In cazul concedierilor indivduale nu prea exista reglementate criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.
Aceste criterii pot fi prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in regulamentul inern al acestuia.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii (concedierea individuala) sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Daca se desfiinteaza un post aceasta nu inseamna ca societatea nu mai poate continua activitatea, realiza venituri sau efectua cheltuieli.
Salariatii concediati au dreptul de a contesta i instanta decizia de concediere, daca considera ca aceasta este nelegala.
cauza " serioase " pentru disponibilizare exista, am si spus-o. deci nu neg faptul ca veniturile realizate de societate sunt insuficiente pentru a asigura veniturile salariale tuturor angajatilor. ce mi s-a parut ciudat a fost faptul ca s-a luat decizia de a concedia oamenii care totusi realizau ceva in firma. Acum, eu inteleg ca ceea ce faceam eu va fi preluat de altcineva, ceea ce nu mi se pare corect, dat fiind faptul ca respectivul nu se va mai putea ocupa si de alte sarcini, fiindca efectiv timpul nu-i va permite. Deci, inca odata, eu personal nu inteleg logica. Daca altcineva va fi pus sa faca treaba mea, nu inseamna ca acel cineva este de fapt cel care trebuia dat afara?
Niciodata nu o sa gasim o explicatie logica privind aceste motive de concediere .. asa cum ati facut precizarea este posibil ca in locul dvs sa angajeze pe altcineva ...
revin cu o intrebare legata de cele scrise mai sus...
Dupa ce am primit decizia de concediere, am " incropit " o cerere catre conducerea societatii in are solicitam sa mi se acorde salariile compensatorii ( doua la numar, conform contractului colectiv de munca ) si zilele de concediu neefectuate. Astazi, impreuna cu ceilalti colegi care se aflau in aceeasi situatie cu mine, am fost chemati de catre conducere, si, dupa ce ni s-a explicat ca societatea nu poate plati zilele de concediu neefectuate, ni s-a propus prelungirea preavizului cu perioada aferenta zilelor de concediu.
Are cineva idee ce se urmareste de fapt cu asta? Adica, nu-mi poti plati zilele de concediu, dar imi dai aceeasi suma de bani marindu-mi perioada de preaviz... Nu suna ciudat?
Si inca o intrebare...Daca ma duc la ITM, si intreb cati oameni au fost disponibilizati la aceasta societate, primesc vreun raspuns, sau ma duc degeaba? Intreb asta pentru ca noi banuim deja ca nu mai este o concediere individuala, banuim ca este una colectiva...